Evo koje su svjetske kuhinje najzdravije

by | 14 Maja, 2016

Kako bismo bili zdravi, imali energiju i osjećali se dobro, potrebno je da u ishranu uvrstimo pojedine namirnice. Mnoge kuhinje svijeta nude drugačije, pikantne ili lagane ukuse, a mi vam predstavljamo one najzdravije…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako raste broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 na svjetskom nivou, Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je da Svjetski dan zdravlja 2016. godine posveti borbi protiv ove opasne bolesti.

Pravilna ishrana zato može biti najbolji način prevencije dijabetesa tipa 2. Zbog toga vam predstavljamo neke od najzdravijih svjetskih kuhinja, koje vas mogu inspirisati da napravite pozitivne promjene u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Gdje se u svijetu najzdravije jede pročitajte na sljedećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mediteranska kuhinja

Ova ishrana bogata je povrćem i voćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, ribom, mliječnim proizvodima, a maslinovo ulje je glavni izvor masnoća. Ponekad uključuje i poneku čašu crvenog vina. Mnoge studije ističu koristi od ovakve ishrane i povezuju je s boljim zdravstvenim stanjem i smanjenjem rizika od mnogih bolesti, među kojima je i dijabetes tipa 2.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Japanska kuhinja

Stanovništvo Japana ima najduže očekivano trajanje života na svijetu. Nedavna studija pokazala je da svoju dugovječnost Japanci duguju ishrani bogatoj povrćem, voćem, ribom i algama. Japanska vlada je 2005. objavila preporuke za stanovništvo vezane za ishranu, u kojima se ljudi podstiču da unose manje zasićenih masti i svih vrsta prerađevina. Istraživanja su pokazala da su ispitanici koji su pratili takve preporuke imali 15 odsto manju stopu smrtnosti i manje šanse da obole od zakrčenja krvnih sudova.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nordijska kuhinja

Ražev hljeb, masna riba, lokalno sezonsko voće, korjenasto povrće i fermentisano mlijeko tradicionalna su hrana nordijskih naroda poput Šveđana, Danaca, Norvežana, Finaca i Islanđana. Nedavna studija objavljena u “The American Journal of Clinical Nutrition” pokazala je da je takva ishrana podjednako korisna kao i mediteranska, kao i da smanjuje zapaljenja u tijelu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zapadnoafrička kuhinja

Stanovništvo Malija, Čada, Senegala i Sijera Leonea hrani se izuzetno zdravo. Istraživači Univerziteta u Kembridžu koji su ispitivali zastupljenost voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i hrane bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, otkrili su da stanovnici zapadnoafričkih zemalja unose najviše takvih namirnica u odnosu na sve druge stanovnike svijeta. Osim toga, stanovnici Zapadne Afrike jedu mnogo manje u odnosu na stanovnike zapadnih zemalja, što znači da bilježe znatno manje oboljelih od gojaznosti, ali i dijabetesa tipa 2.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Francuska kuhinja

Poznati “francuski paradoks” odavno zbunjuje naučnike. Kako nacija koja unosi tako mnogo namirnica bogatih zasićenih mastima ima tako nisku stopu oboljelih od srčanih bolesti i gojaznosti? Jedna studija je pokazala da je ključ u kvantitetu. Dakle, iako Francuzi jedu kroasane, sireve i mesa, oni jedu male porcije. Ono što povezuje sve ove tipove ishrane je to što su bogate voćem i povrćem, kao i mahunarkama. Izuzetno je važno pravilno birati izvor masnoća i prednost dati maslinovom ulju i nezasićenim mastima, kao i jesti dovoljno ribe.

Izvor: Life content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.