Irena Miličević Vukoja otkriva više o svojoj svakodnevici, marketing agenciji i Woman.Comm Club

by | 13 Januara, 2023

Irena Miličević Vukoja vlasnica je i direktorica marketing agencije Prefix d.o.o. i osnivačica Woman.Comm Club

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Irena već dugi niz godina broji zanimljiva iskustva u svijetu PR-a i marketinga. Svoju karijeru započela je kao pripravnik u velikoj regionalnoj korporaciji, od pozicije pripravnice do rukovoditeljice pa na kraju i direktorice marketinga unutar iste kompanije. Bogato iskustvo koje je stekla u retail industriji koristi za svoj daljnji profesionalni razvoj. Danas posjeduje vlastitu marketing agenciju i osnivačica je prvog kluba u regiji, Žena u komunikacijskoj industriji projekta Woman.Comm Club.

Kako ste se odlučili pokrenuti vlastitu komunikacijsku agenciju i jeste li na svom putu nailazili na izazove i prepreke?

Rad u velikoj korporaciji je odlična prilika za svakog ko želi da uči, jer svaki dan je drugačiji s bezbroj prilika i izazova. U toku svog dugogodišnjeg rada imala sam priliku da učim od odličnih mentora, da se svakodnevno usavršavam kroz rad sa svojim kolegama, poslovnim partnerima ali i kroz niz edukacija u formalnom i neformalnom domenu. Prefix je jedan san koji je nastao iz ljubavi prema marketingu i komunikacijama, u želji da otvorim neke nove horizonte, unaprijedim sebe ali i doprinesem dodatnom razvoju komunikacijske industrije. Nakon 15 godina kada odlučite nešto promijeniti, otići iz jedne velike sigurne kompanije, iz zone komfora koju imate sa svim benefitima, u nešto nepoznato, sa sobom nosi ne jedan već pregršt izazova. Sve je drugačije, iz uređenog sistema odjednom ste sami. Ali prođe početni strah i s velikom podrškom koju imam od strane porodice, kolega i kolegica iz struke, na čemu sam im neizmjeno zahvalna, ovo polako postaje biti jedno divno novo poglavlje mog poslovnog života.

Šta je tokom svih ovih godina bio vaš najjači motiv da napredujete?

Volim dinamiku svog posla, intenzivni rad s ljudima, kreativnost i slobodu koju ovaj posao pruža, jer svaki dan nosi novu priču i nikada nije dosadno. Ključni pokretač mi je pored radoznalosti i želje za znanjem, emocija i strast za nešto što radim i generalno kako živim. To je tajni začin, moj motiv, da mi uvijek srce brže zakuca jer radim nešto što volim. A privatno me život naučio da srce ponekad mora prevagnuti više od razuma. U svemu što radimo mora postojati zrnce emocije i strasti, jer i tango da se pleše bez emocije, ne bi bio ništa sem običan ples.

Prvi važniji projekat vaše agencije jeste „Woman.comm“. Šta je, zapravo, Woman. comm i koji je njegov cilj?

To je jedan poseban projekat, mome srcu posebno drag. Naime, u svijetu se vodi velika borba za rodnu ravnopravnost u komunikacijskoj industriji. To je još uvijek Mad Men industrija jer žene čine jedva deset odsto menadžmenta. Za razliku od demokratski razvijenog Zapada, u našoj regiji, a posebno u Bosni i Hercegovini, žene vladaju ovom industrijom. Na vrhu su većine agencija, vode marketing odjele i najvećih kompanija i medija. Otud i projekat Woman.Comm da ukazuje i slavi uspjehe žena u komunikacijskoj industriji i doprinese njenom oporavku i bržem razvoju kako bi u njoj žene mogle dodatno ostvariti svoje poslovne ciljeve i interese. Želja mi je da se kroz klub stalno razvijamo i napredujemo kako bi našu komunikacijsku industriju u BiH učinili još uspješnijom, prosperitetnijom i profitabilnijom. Krećemo iz BiH i već se pripremamo za izlazak u zemlje regije. Klub članicama, ali i ostalim ženama iz komunikacijske idustrije, nudi niz aktivnosti od mjesečnih webinara s uglednim predavačima, gdje se trudimo da bude miks ličnog razvoja i edukacije, pa do sportskog druženja kroz golf, tenis i trčanje. Kruna aktivnosti je bila Woman.Comm konferencija u oktobru i svečanost dodjelom nagrada ženama koje su dale veliki doprinos radu i razvoju komunikacijske industrije u BiH, čime smo zaokružili prvi ciklus naših aktivnosti i krenuli s pripremom za novu godinu i ulazak u zemlje regije. Sve aktivnosti možete pratiti na www.womancomm.club, postati naša članica i uživati u benefitima našeg kluba.

Irenine lekcije

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili u svom poslu?

Smatram da je potrebno imati nešto što nas čini drugačijim i ne mijenjati suštinu sebe, svoje sopstvene vrijednosti samo da bi se prilagodili – jer tada mi više nećemo biti mi. Usljed pandemije dosta toga se promijenilo, okrenuli smo se sebi, porodici, okolini, kao da smo stali na trenutak i imali priliku krenuti iz početka – neki novi mi. Cijeneći upravo one vrijednosti kod ljudi koje su konstantne, a to je pravičnost i dobronamjernost. Jer ljudskost u svemu je ono što vrijedi bez obzira da li ste na vrhuncu ili početku svoje karijere. I zato je bitno u svom rastu i razvoju truditi se uvijek ostati čovjek i cijeniti ljude koji su za vas bili tu i kada ste bili na svom početku, a vjetar uvijek puše jače kada ste na vrhu.

Kada bi nekom trebalo da date samo jedan savjet o uspješnoj karijeri – šta bi to bilo?

Ako voliš to što radiš i radiš s emocijom, te imaš cilj i fokusiran si na njegovo ostvarenje, sve je moguće uz rad, trud i pozitivno gledanje na izazove koji te čekaju na tom putu.

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.