Kreirajte svoje posebne hygge momente u Sarajevu

by | 8 Septembra, 2023

Hygge je danska riječ čije značenje se može opisati kao osjećaj topline, udobnosti i sreće, a smatra se danskim receptom za sreću

Hygge momenti u Skandinaviji se povezuju s minimalizmom i smanjenjem rasipništva. Ukoliko imate manje, svjesnije ćete raspolagati resursima i naučiti uživati i cijeniti male, stvarne trenutke. Da, novac nas čini sretnim, ali do određene mjere, za ostalo su zaslužni momenti, ljudi i mali trenuci koje sami sebi kreiramo ili ih osvijestimo.

Kako smo uz pomoć JYSK stolice u vibrantno plavoj boji kreirali neobične hygge momente?

Vodilja nam je bio slogan Hygge je tamo gdje je JYSK, a prve asocijacije na plavu boju mnogima su bile opuštanje, mir i radost. Željeli smo pokazati kako možete kreirati svoj hygge kutak bez obzira gdje se nalazite, a JYSK plava stolica se uklapa baš svugdje te uz nju si bilo gdje možete stvoriti opuštene trenutke.

Briga o sebi nije uvijek glavni prioritet u užurbanim životima koje vodimo, a trebala bi biti. To podrazumijeva brigu o sebi: mentalno, emocionalno i fizički. Zato, napravite nešto dobro za sebe i odvojite vrijeme za malo opuštanja. Iako rado uživamo u otkrivanju novih mjesta širom BiH, ponekad nam ona dobro poznata iznova pruže toplinu. Od Vijećnice, Baščaršije i Sebilja, pa niz Ferhadiju i Titovu ulicu zavirili smo u najautentičnije dijelove grada i još jednom uvidjeli zašto mnogi turisti dolaze upravo u Sarajevo.

#1 Osjetite puls Sarajeva

Šetnja Ferhadijom je odličan način da doživite puls Sarajeva i osjetite njegovu bogatu historiju i kulturu. Ova ulica je mjesto gdje se susreću ljudi, okusi i mirisi Bosne i Hercegovine. Dok šetate ovom ulicom, bit ćete okruženi arhitektonskim biserima, uključujući prekrasne stare zgrade, katedralu, džamije, trgovačke kuće i fontane. Takođe, možete posjetiti različite kulturne institucije, galerije i muzeje, gdje možete istražiti bogatu kulturnu baštinu. Šetnja jednom od glavnih ulica Sarajeva je prilika za odmor i uživanje u atmosferi grada.

#2 Prošetajte uskim ulicama Baščaršije

Šetnja starom jezgrom grada odlična je za opuštanje i posmatranje lokalnog života. Zavirite u
Zanatsku ulicu i uronite u autentični duh Baščaršije i Sarajeva. Pronađite za sebe i drage prijatelje tradicionalne proizvode kao suvenire i doživite šarm tradicionalnih bosanskih zanata. Nezaobilazna je i Vijećnica. Pronađite klupu i uživajte u pogledu na ovo remek-djelo arhitekture iz perioda neomudar stila. Obratite pažnju na boje, detalje protkane cijelom građevinom koji će vas na svaki novi pogled oduševiti i otkrijte nešto više o bogatoj historijskoj i kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine.

#3 Uživajte u prirodi

Sarajevski parkovi su nevjerovatna zelena oaza gdje možete pobjeći od gradske vreve i uživati u prirodi. Sarajevo ima mnogo toga za ponuditi kada su u pitanju opuštajući trenuci, bilo da se radi o prirodnom okruženju, kulturnim mjestima ili gastronomskim iskustvima u kojem ćete pronaći svoj hygge trenutak.

ljepotaizdravlje.ba

Foto&video: Dino Vehabović / Realizacija: Suzana Šačić