DiCaprio “prozvao” vladu FBiH zbog gradnje malih hidroelektrana

nov 19, 2020 Vijesti o poznatima

Poznato je već da se holivudska zvijezda Leonardo DiCaprio oštro zalaže za zaštitu rijeka i životne sredine, pa je tako ovog puta prozvao i federalnog premijera Fadila Novalića i vladu Federacije BiH. Na društvenim mrežama napisao je kako još uvijek nisu poduzeli ništa konkretno kako bi zaštitili rijeke od gradnje malih hidroelektrana.

– Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini poduzmu pravne korake kako bi zaštitili rijeke, plavo srce ove zemlje, od daljnjeg uništavanja gradnje malih hidroelektrana, iz Albanije stižu obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih evropskih divljih rijeka, mogla bi biti spašena – napisao je Leonardo i dodao:

– Nacionalni park Vjosa Wild River postao bi najveće evropsko mjesto za očuvanje rijeka. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje. Holivudski glumac i prije mjesec dana podržao je kampanje različitih ekoloških udruženja i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH.

Koordinacija različitih udruženja pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih evropskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda.

Takve elektrane drastično mijenjaju okolinu, a korist donose samo neposrednim investitorima odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju. Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Evropi, a 69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugo u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri hiljade brana, a ukoliko se ti planovi realiziraju najmanje 10 posto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.

24sata.hr

Kevork Djansezian / Stringer/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.