Sa kraljevskih dvora: 9 najzanimljivijih zaduženja posluge

jul 19, 2020 Vijesti o poznatima

Britanska kraljica Elizabeta II. živi u velikoj raskoši i to je već, manje više, svima poznato i čak očekivano. Njoj služi cijela ‘vojska’ kućnih pomoćnika, stilista, čuvara i kuhara i uvijek je zanimljivo ponovo se podsjetiti onih najzanimljivijih zaduženja na kraljevskom dvoru. Portal New Idea je objavio popis svih aktivnosti koje moraju izvršavati kraljičine sluge.

Nosač cipela

Kraljica pazi na svaki detalj. Uvijek joj mora biti ugodno. Bilo je situacija kada su je cipele nažuljale. Zbog toga se osigurala na način da je zaposlila osobu koja umjesto nje nosi njenu novu obuću kako bi se malo rastegnula i kako bi time izbjegla nepotrebne neugodnosti.

Nadzornik umjetnina

Kraljica je ljubiteljica umjetnosti. Buckinghamsku palaču krase mnogobrojna vrijedna umjetnička djela. Zbog toga je prije pet godina zaposlila osobu koja nadgleda njenu kolekciju koja sadrži sedam hiljada slika te oko tri hiljade minijatura.

Čuvar pečata

A osim čuvara umjetnina, kraljica je angažirala i ličnog čuvara njenih pečata. Naime, u svojoj vladavini našla se na brojnim pečatima, a posjeduje i rijetku kolekciju koju je naslijedila od svoga oca, Georgea V. Zaposlila je osobu koja brine da pečati ostanu u besprijekornom stanju.

Ljudska budilica

A kako bi se budila na vrijeme svakog dana, kraljica je iznajmila privatnog gajdaša koji joj svako jutro u 9:15 sati svira ispod prozora i time je budi. On svira bez obzira je li ona u Buckinghamskoj palači, Windsoru ili Balmoralu.

Navijač satova

Uz ‘ljudsku budilicu’, Elizabeta je zaposlila osobu koja svakodnevno obilazi i provjerava satove u njenoj rezidenciji. Neki od njih su stariji od sto godina pa ih po potrebi treba navijati ili popravljati.

Majstor za muziku

Na tu poziciju imenovala je kompozitoricu Judith Weir, koja za kraljicu bira muziku.

Majstor za konja

Kraljica uprkos godinama (94) ne propušta priliku da sjedne na konja i ide na jahanje. Društvo joj pravi njen ‘Master’ za konja, Lord de Mauley, koji joj se svakog puta pridružuje u jahanju. Osim toga što je prisutan na važnim događajima na koje kraljica stiže na konju i u kočiji, on se brine i za štale.

Osoba koja isprobava hranu

Elizabeta i njen suprug Phillip (99) žele biti sigurni i kako će njihovi obroci biti dovoljno dobri. Zbog toga prije svakog obroka pričekaju kako bi čuli šta o hrani misli osoba koja ju proba prije njih. Naprave se porcije za kraljicu i osobu koja će isprobati.

Rezač mesa

Zadatak ove osobe je rezati kraljičino meso umjesto nje, pogotovo za posebne prilike poput Božića. Ova je pozicija nasljedna.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.