Stilizovana borba za ženska prava

by | 11 Oktobra, 2011
MODNA DIZAJNERKA I KONCEPTUALNA UMJETNICA ALEKSANDRA RANKOVIĆ NA DUBROVAČKOM LE PETIT FESTIVALU ZANIMLJIVIM PERFORMANSOM SKRENULA JE PAŽNJU NA BORBU ZA PRAVA ŽENA 
 
Koliko moda može biti način borbe za ženska prava?
Nevjerovatno mnogo. U skladu sa tematikom spojila sam stilizovane elemente porobljavanja, rekvizite poput lanaca, katanaca i bičeva sa modnim kreacijama. Ovakav pristup sadrži i oštrinu i estetsku originalnost, a performans je potcrtao ideju o ženskoj borbi za svoja prava i glavna načela gender politike.
 
Da li redovno spajate umjetnost i modu?
Svaki moj model je na neki način i umjetničko djelo. Time prkosi zakonima tržišta i vladajućim trendovima, a opet najavljuje one koji će se tek pojaviti. Moje modele karakterišu smjele forme i kolorit, prelomljeni oštrim konturama, koji stvaraju estetski doživljaj i dramaturgiju dječije igre.
 
Kako biste opisali svoj modni stil?
Moj modni stil je originalan, lako prihvatljiv i prepoznatljiv svima koji njeguju prefinjenost i slobodu ukusa. Uvijek slijedim sopstvene ideje i ignorišem aktuelne modne trendove. Moja odjeća osobu koja je nosi uvijek dovodi u centar pažnje, ali da bi je nosila osoba mora da bude ličnost. 
 
Kakvi modeli se mogu pronaći u ar. kolekcijama?
Modeli koje radim su provokativni, ali istovremeno i elegantni. Ukratko, seksipil sa stilom. Tu su haljine, korseti, suknjice, kombinezoni i brojni drugi odjevni predmeti izrađeni od svile, čipke, tila, pliša, tafta…
 
Pored mode, bavite se i različitim vidovima umjetnosti, zar ne?
Vrlo sam svestrana i uvijek tražim način kako da izrazim svoju kreativnu prirodu. Bavim se izradom kostima za pozorišne projekte, televizijske programe i reklame, umjetničkim performansom, glumom, muzikom. 
 
Da li u umjetnosti pronalazite i inspiraciju?
Knjige, filmovi, predstave koje me inspirišu uglavnom obuhvataju oblasti iz istorije, filozofije, istorije umjetnosti. Jednako me inspirišu i različiti događaji na temu društvenih fenomena. Inspiracije nikada ne manjka.
 
Kakva je Aleksandra privatno?
Izuzetno opuštena, duhovita, nasmijana. Jednostavno plijenim pozitivnom energijom, 
harizmom, smislom za humor i smjelim odjevnim kombinacijama. Slobodno mogu da kažem da sam omiljena u društvu.
 
Imate li vremena za neki hobi?
Nažalost nemam mnogo vremena za hobije, ali omiljeni mi je fotografija. Imam vrlo dobru moć zapažanja, smisao za kompoziciju, perspektivu, kadar.
 
Umjetničko-modni performans u Dubrovniku
 
 
Aleksandra sa manekenkom Majom Veljković
 
 
 
 
 
 
 
Tekst: Mihajlo Popović Foto: Bojan Alimpić, Željko Tutnjević, privatna arhiva
 
 
 
 
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.