Francuskinje otkrivaju: 5 tajni vitke linije
Iako je Francuska domovina kroasana, čokolade, bogatih deserta, sira i vina, samo 11 % ljudi ima problema s viškom kilograma. Kako im to polazi za ...
Cameron Diaz ima bogatu holivudsku karijeru koja traje već dvije decenije, i tokom koje njeguje savršenu liniju, na kojoj bi joj mnoge žene pozavidjele. Šarmantna glumica priznaje da je tek u 30-ima postala svjesna važnosti uravnotežene ishrane.
“Većinu toga što jedem sama skuham. Volim da kuham i uživam u kupovini hrane. Dobre ishrane nema bez truda. Najlakše je jesti napolju.”, kaže glumica. Za vitku liniju veoma je važno voditi računa o ishrani, ali i imati kvalitetan san i redovnu fizičku aktivnost.
“Tokom šetnje, najbolje se oslobađam stresa”, kaže glumica i dodaje da joj je izuzetno važan i duhovni mir, a kako bi nadomjestila pozitivnu energiju meditira jednom nedjeljno oko 20 minuta. “Čim se probudim, obavezno moram nešto da pojedem. To je obično kajgana ili jaja na oko na tostu. Često jedem i avokado, jabuku s maslacem od badema i ovsenu kašu. Ako mi se jede, pojedem čak i piletinu”, kaže glumica i dodaje kako joj je to dovoljno da spremna započne vježbanje.
Jutarnja gimnastika za nju je obavezna. Voli pilates, aerobni i trening snage. Kombinuje trening visokog intenziteta uz malo odmora, hoda 30 sekundi, trči 60 i tako naizmjenično oko 20 minuta. Kao vježbe snage najviše radi čučnjeve i diže tegove.
Ono što je karakteristično jeste da glumica dva puta doručkuje. Kada završi sa jutarnjim vježbanjem slijedi još jedan obrok koji je zapravo neka vrsta ranog ručka. S obzirom na to da su proteini neizostavan dio njene ishrane, najčešće kombinuje piletinu, žitarice i pečeno povrće. “Za večeru najviše volim da skuham domaću supu od mesa i povrća. Uzmem sve što nađem u frižideru i stavim u lonac”, otkriva Cameron.
Trudi se da konzumira dovoljnu količinu hrane u glavnim obrocima, pa nema potrebe da jede međuobroke. “Najviše me opuštaju večere ili roštilj s prijateljima. Tad pojedem i nešto nezdravo ili visokokalorično, poput mesa, ali to nije važno. S vremena na vrijeme treba se opustiti i priuštiti sebi nešto po volji, naročito u društvu prijatelja”.
Ukus jela popravlja dodajući limun, maslinovo ulje, so i origano. Specijalitet koji obožava su joj slasni jagnjeći kotleti.
“Čarolija je u razmjeri začina i vremenu koje odstoji u marinadi. Zatim ih ispečem na roštilju kako bi se sočno karamelizovali”, otkriva glumica i prisjeća se kako se u njenoj porodici uz svako jelo služila bijela riža jer joj je otac bio Kubanac.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: IG@camerondiaz