Monica Lewinsky o aferi sa Clintonom: Bio je najmoćniji čovjek i dobro je znao šta radi

by | 4 Marta, 2018

Bivša službenica Bijele kuće Monica Lewinski, koja je bila u ljubavnoj vezi s bivšim predsjednikom Amerike Billom Clintonom izjavila je kako je njihov odnos bio ‘slučaj velike zloupotrebe moći’, piše BBC.

Lewinski je imala 22 godine kad je ušla u ljubavnu aferu s tadašnjim predsjednikom, koji je od nje stariji 27 godina. Monika je napisala članak za časopis Vanity Fair, u kojem se osvrnula na događaje vezane za pokret #MeToo. Otkrila je da joj je poslije skandala koji je izbio zbog njene afere sa Clintonom dijagnostifikovan posttraumatski sindrom. Takvo stanje joj je, kako kaže, prouzrokovalo javno izlaganje i progon koji je doživjela kad su se naslovi o aferi pojavili u novinama i kad je sve završilo sudskim postupkom.

Vijesti o njihovom odnosu su vladale američkim medijima 1998. i 1999. Clinton je u početku aferu negirao, a zatim je pod pritiskom priznao da je postojao ‘nepriličan intimni fizički kontakt’ sa bivšom službenicom Bijele kuće. Lewinski dalje navodi da i dalje stoji iza svoje tvrdnje da je njen odnos sa predsjednikom bio dobrovoljan, ali da su među njima postojale ‘velike razlike u odnosu moći’.

Ona kaže da je u to vrijeme imala ‘ograničeno razumijevanje posljedica’ i da svakodnevno žali zbog veze sa američkim predsjednikom.

 

Otkad se ponovo pojavila u javnosti 2014. godine Lewinski je redovno javno govorila o maltretiranju na internetu i sebe nazivala ‘prvim pacijentom’ ovog trenda. U eseju u Vanity Fairu je pisala o nastajućem pokretu žena koje javno govore protiv seksualnog uznemiravanja i napada. Lewinski kaže da je bila do suza dirnuta nakon što su je kontaktirali iz pokreta #MeToo i izrazili simpatije zbog toga što je bila ‘tako sama’ za vrijeme skandala, navodi Jutarnji.

Izolacija je tako moćno oružje onog ko te potčinjava. Ali mi se čini da danas ne bih bila tako izolovana u istoj takvoj situaciji”, napisala je te dodala da postoje i ljudi koji tvrde da njena iskustva u Bijeloj kući nemaju mjesto u tom pokretu, jer ono što se dogodilo između nje i Billa Klintona nije bio seksualni napad, iako sa današnjeg aspekta shvatanja to je predstavljalo veliku zloupotrebu moći. 

Izvor: Gloria.rs/Foto: Getty Images