Kuda na zimovanje?

by | 16 Februara, 2011

Gde su najbolje ski staze, gde je najjeftinije, šta se nudi osim zimskih sportova i kakav je provod? LJ&Z istražuje za vas.

Zimu valja iskusiti tamo gdje je ona najljepša – u planinama. Bijeg u prirodu iz urbanog sivila ljekovit je i za fizičko i za mentalno zdravlje. Svjež planinski vazduh, idilični pejzaži, adrenalin koji zagrijava tijelo tokom skijanja i drugih zimskih sportova, uživanje u toplim termama, sjajni provodi po mondenskim mjestima… sve su to razlozi da se ove zime uputite na neku zimsku destinaciju. Najbolja evropska zimovališta ove godine još su nam bliža nakon ukidanja viza.

Bosna i Hercegovina – Jahorina
Skijanje bez prestanka Planinska ljepotica nadomak Sarajeva – Jahorina, savršena je za one koji ne žele dugo da putuju do zimovališta. To je planina za skijaše, ali i za one kojima je potreban odmor iz zdravstvenih razloga. Jahorina ima 20 km vrlo zanimljivih staza na visinama od 1.200 do 1.890 m i odličan sistem žičara. Pogodna klima bez puno vjetra i sa dosta snijega čini je vrlo popularnom domaćom ski destinacijom. U okviru turističke ponude mogući su i jednodnevni izleti u Sarajevo, na Bjelašnicu i Trebević.
Ekstra: Skijanje noću na osvijetljenoj stazi.
Cijena: U hotelu sa četiri zvjezdice cijena u sezoni je od 250 € za dvokrevetnu sobu, 7 dana, polupansion.
Ski pass: Za sedam dana tokom sezone treba izdvojiti 95 €.
Savjet plus: Na Jahorini je prihvatljivije iznajmiti kolibu tj. planinsku kućicu (mnoge se nalaze u neposrednoj blizini staze). Rentanje kolibe u kojoj može da se smjesti 6 osoba u sezoni košta 100 € po danu. Info: www.jahorina.org

Srbija – Kopaonik
Mondensko, a blizu Oni koji nikada do sada nisu zimovali na Kopaoniku trebalo bi to da urade zbog odličnih 55 km ski staza i sjajnog provoda po kojem je jednako poznat. Tu su i novi sistemi topova za vještački snijeg, vožnja boardom po snowboard parku ili nordijsko skijanje na 20 km staze namijenjene samo za ovu disciplinu. Kopaonik je ujedno i mjesto gdje možete na licu mjesta da provjerite i najnovije trendove u ski modi.
Ekstra: Docek Nove godine na ovako prestižnom mjestu može da bude odlicna odskocna daska za skok u Novu 2011. godinu.
Cijena: U sezoni, hotel sa cetiri zvjezdice košta 270 € po osobi, za 7 dana all inclusive light (dorucak, rucak i vecera) u dvokrevetnoj sobi.
Ski pass: Za šestodnevni ski pass treba izdvojiti 87.50 €. Info: www.kopaonik.net

Bugarska – Bansko
Najjeftinije Bansko je najmlađi i najrazvijeniji ski centar u Bugarskoj. Na uređene staze dužine 50 km stiže se za pola sata gondolom koja ima kapacitet 2.000 skijaša na sat. Vrh je visok 1.635 m od koga se račvaju staze i dodatne žice (6 četvorosjeda, 1 trosjed, 5 vučnica i 2 baby ski lifta). Nakon dobrog skijanja, u Banskom obećavaju odličan provod i hranu po mehanama gdje se služi tradicionalna hrana. Klubovi i pubovi nude zabavu klasičnog, internacionalnog tipa.
Ekstra: Bansko je jedan od kandidata za zimske Olimpijske igre 2014.
Cijena: Za sedam polupansiona u hotelu sa cetiri zvjezdice, u punoj sezoni, u dvokrevetnoj sobi, treba izdvojiti od 290 € po osobi.
Ski pass: Za sedam dana odrasli treba da plate 140 €. Savjet plus: Iz ovih stopa proucite ponude agencija, jer neke van sezone i first minute aranžmane nude za samo 150 € po osobi u hotelu sa cetiri zvjezdice. Info: www.bulgariaski.com

Italija – Madonna a di Campiglio
Fancy Madonna di Campiglio je elitno italijansko skijalište sa solidnim stazama. Cinque Lagi, Pradalago, Groste i Spinale sa četiri kraka, koja povezuju ski područje Madonna di Campiglio. Svi su povezani sa centrom sela, do kojeg se lako može doći i na skijama. Ima odličnu strukturu: na 150 km sređenih staza nalazi se 57 liftova. Madonna di Campiglio je savršena kombinacija tipičnog italijanskog alpskog sela i mondenskog mjesta sa odličnim noćnim životom.
Ekstra: U ovom ski centru žurke se prave i na snijegu. Vrijedi probati. Svakako je dobro za instant otriježnjenje.
Cijena: Sedmodnevni polupansion u hotelu sa cetiri zvjezdice iznosi 579 € po osobi, u šta je uracunat šestodnevni ski pas Superskirama i povratni prevoz autobusom.
Ski pass: Za šest dana skijanja u sezoni na ovom skijalištu odrasli treba da izdvoje 188 €. Info: www.campiglio.to

Slovenija – Kranjska Gora
Jedinstven pogled Ako dosad niste imali prilike, provjerite istinitost bajki o ski turizmu u staroj Jugi. Kranjska Gora nije poznata samo po kobasicama, već i po odličnim stazama za skijanje & boardanje & trčanje i jedinstvenim pogledima koji pucaju na sve strane (možete vidjeti Italiju, Austriju, pa čak i Jadransko more), romantičnom klizanju po zaleđenom jezeru Jasna i mirisnim šumama.
Cijena: Sedmodnevni boravak u hotelu sa četiri zvjezdice, u dvokrevetnoj sobi sa polupansionskim aranžmanom u jeku sezone košta 450 €.
Ski pass: Sedmodnevna karta za žičare u ovom centru plaća se 167 €.
Ekstra: Škola skijanja za djecu do 18 godina košta 60 €, što je povoljno, a instruktori će vas lako razumjeti. Info: www.kranjska-gora.si

Austrija – Bad Kleinkircheim
Dva u jedan Poznato zimovalište u Austriji svakako je Bad Kleinkircheim, stari banjski grad na jugoistoku Austrije. Pored odličnih uslova za zimske sportove, što podrazumijeva 90 km ski staza na kojima se odvijaju i svjetski kupovi za alpske discipline, pruža i mnogo mogućnosti za one koji nisu vični sportu. Termali sa mineralnom vodom od 36 stepeni Celzijusa ne smiju se propustiti, a tu su i wellness centri, kupalište, luksuzne prodavnice, fantastičan noćni provod, kao i predivno okruženje za šetnju i uživanje u prirodi.
Ekstra: Staze su pogodne i za najmlađe. U ski vrtiću namijenjenom klincima od tri do šest godina mališane će učiti da skijaju Disney junaci.
Cijena: Već od 510 € po osobi u hotelu sa četiri zvjezdice, za sedam PP u dvokrevetnoj sobi.
Ski pass: Šestodnevni ski pas u sezoni košta 194 €.

Francuska – Tri doline (Les Valees)
Grandiozno Za one koji žele da se pohvale kako su skijali na najvišem i najvećem skijalištu u Evropi, pravi izbor je – Francuska. Predlažemo Tri doline, najveći skijaški prostor na svijetu, gdje se nalaze čuveni Menuires i Val Thorens, Brides les Bains, Courchevel, Meribel Les, najviši ski centar u Evropi. Ovo ekskluzivno skijalište obuhvata staze na čak 600 km! Val Thorens je posebna priča, jer se sa skijama na nogama po ograđenim i snijegom pokrivenim stazama, koje idu paralelno sa ulicama, može stići do gotovo svake tačke u gradu.
Ekstra: Val Thorens ima poznati ski i snowboard festival.
Cijena: Smještaj koji nude agencije za skijališta u Francuskoj je uglavnom apartmanskog tipa. Za najam apartmana na sedam dana u toku sezone u Val Cenis Vanoise (dolina Belleville) treba izdvojiti oko 530 € po osobi, a u cijenu aranžmana ulazi i sedmodnevni ski pass kao i autobuski prevoz. Info: www.les3vallees.com

Švajcarska – Zermatt
Laganica Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje je moguće skijanje i ljeti. Zermatt ima tipičnu planinsku arhitekturu, a posebno je po tome što u njemu nema klasičnog saobraćaja. Saobraćaj se odvija mini busevima i taksijima na struju. Nikako nije za one sa plićim novčanikom. Ski staza ima dovoljno za sve, pa čak i za one najekstremnije. Planina je strma, a ski staze vijugave, pa ima dosta mogućnosti za ”freeride”.
Oprez: Zermatt se nalazi podno glečera i lavine su vrlo česte.
Ekstra: U Zermattu od ove zimske sezone postoji staza za sporo skijanje. Prava stvar za sve koji vole opušteno da mile po snijegu, jer ko se po ovoj stazi bude skijao više od 30 km/h biće kažnjen cijepanjem ski passa. Ups!
Cijena: Domaće agencije nemaju aranžmansku ponudu, a ako bukirate preko interneta, onda će vas sedmodnevni boravak u hotelu sa četiri zvjezdice tokom sezone koštati oko 1.400 € za noćenje sa polupansionom.
Savjet plus: Za noćenje u hostelima u ovom mjestu treba izdvojiti oko 20 € za noć.  Info: www.zermatt.ch

Totalni ”extrem”
Put na kraj svijeta Ako su vam evropska zimovališta dosadila i želite da vidite pravi snijeg, led, pa i pingvine, pođite na kraj svijeta – na Antarktik. Od Buenos Airesa pa sve do kraja svijeta za 23 dana. Provjerite kako žive pingvini, foke i morski lavovi u prirodnom okruženju. Posjetite zvanično najljepši nacionalni park na svijetu u Ognjenoj zemlji i uživajte u bijelim noćima i obilasku najljepših jezera i vulkana u čuvenom Lake Districtu Argentine i Čilea. Putovanje duž Anda do krajnje destinacije – Santiago de Chile.
Cijena: 2.025 € (pokriva avio prevoz do Južne Amerike, aerodromske transfere i međugradske prevoze u Južnoj Americi po planu putovanja, smještaj u hotelima/hostelima/ guest housima i usluge vodiča grupe tokom cijelog putovanja). Info: www.explore.rs

BiH zimi

Bjelašnica – Olimpijska ljepotica Ukoliko preferirate prirodu koja je pravi bijeg od gradskog meteža i pomalo “surove” uslove, onda je Bjelašnica idealno mjesto za to. I samo je 25 km udaljena od Sarajeva. Skijalište raspolaže sa 8,3 km staza za sve discipline, ali imajte na umu da Bjelašnica ima i najstrmije staze od svih bh. planina. Cijena: U sezoni cijena polupansiona u hotelu Maršal iznosi 55 eura po danu. Ski pass košta oko 15 eura.

Vlašić – U srcu BiH Planina Vlašić nalazi se u centru BiH zbog čega je još davno postala vrlo popularan turistički centar. Iako nije najviši vrh Vlašića, Babanovac sa svojih 1.260 metra odličan je za zimske sportove. Dobri smještajni kapaciteti, hoteli i pansioni (toplo preporučujemo Hotel Blanca Resort&Spa), netaknuta priroda, dobri ski tereni su odlična preporuka za višednevnu posjetu ili vikend-boravak. Vlašić raspolaže sa 25 km uređenih staza, dva velika i baby ski lift. Cijena: Ovisno od vrste smještaja cijene noćenja se kreću u prosjeku oko 40, a ski passa 11 eura.

Kupres – Planinska romantika
Kupres je najpoznatiji po svojoj ponudi zimskog turizma. Dobar položaj, velik broj staza, među kojima su i one “offroad” za iskusnije skijaše i boardere garantuju dobar provod. Za one romantične tu je i vožnja sankama konjskom zapregom. Cijena: Polupansion u dvokrevetnoj sobi hotela Adria Ski košta 46 eura po danu.

Korisni linkovi
www.skijanje.ba Ovo je portal o skijanju na kojem možete saznati različite informacije o skijalištima u BiH i inostranstvu, cijenama ski passova, vremenskim uslovima, stanju na putevima, ski opremi, novim trendovima i još mnogo toga…
www.bhtourism.ba Ovaj site nudi odličnu prezentaciju bh. turističkih potencijala i atrakcija, kao i informacije kako doći na željenu lokaciju, šta vidjeti i raditi, gdje jesti, odsjesti… www.exploringbosnia.com Odličan site koji možete preporučiti prijateljima iz inostranstva budući da je na engleskom, a nudi pregršt različitih informacija među kojima su i one o planinama i ski centrima.
www.e-turizam.com Regionalni turistički informator na kojem ćete pronaći nove informacije iz zemlje i regiona.

 

Komentar(1)

  1. Sasa kaže:

    Kopaonik ili Jahorina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.