Senita Slipac govorila nam je o Orei, kreativcima i poduzetništvu

by | 14 Marta, 2023

Kada se javila želja za online platformom na kojoj možete kupovati domaće proizvode od lokalnih proizvođača, bilo je više onih koji su ideju dočekali s velikom dozom skepticizma i sumnje

Senita je suosnivačica i direktorica platforme Orea te ponosna što se na Orea promovišu lokalni kreativci i upravo im ova platforma daje mogućnost za uspjeh i dalji razvoj. Na konferenciji „Woman in Adria BiH” – Seniti je dodijeljena nagrada kao najboljoj preduzetnici u 2022. godini u kategoriji „start-up”.

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Kako ste odlučili da pokrenete start-up biznis iako pri tome niko nije vjerovao u uspjeh takvog koncepta?

U 2017. godini kada smo razvijali koncept platforme i online prodaje susreli smo se s mnogo više onih koji su rekli da takav projekat ne može zaživjeti niti preživjeti u BiH ili da je bilo sličnih pokušaja koji nisu uspjeli, pa samim tim nećemo ni mi. Mi smo uvidjeli da je sve veći broj lokalnih kreativaca imao isti problem, a potražnja za tim istim proizvodima je svakodnevno rasla. Shvatili smo da tu ima i prilika i potencijala za rast i razvoj, ali da će zahtijevati puno više od same prodaje. Počinjali smo biti svjesni da ćemo morati posvetiti i znatno više vremena edukaciji i kupaca i kreativaca kako bi uvidjeli sve prednosti i važnosti promocije i online prodaje.

Koliko vam znači nagrada koju ste osvojili ove godine na konferenciji „Woman in Adria”?

Svako priznanje dođe kao vjetar u leđa jer neko primijeti tvoj trud. Za mene lično je ovo priznanje vrlo značajno, jer je svojevrsna potvrda da radim nešto dobro i ja i cijeli tim okupljen oko Orea priče. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što sam prva dobitnica ove nagrade u BiH od strane Asocijacije „Woman in Adria” i vjerujem da će to biti podsticaj i motivacija i drugim ženama da se odvaže i pokrenu svoje biznise. „Woman in Adria” je relativno nova na bh. tržištu, dok je u Hrvatskoj i regionu to već respektabilna asocijacija koja okuplja žene koje su napravile značajna postignuća u biznisu. Vrijednosti cjelokupne Orea priče kao jedinstvene regionalne i prve online platforme za kupoprodaju ručno rađenih i unikatnih proizvoda, zasigurno će doprinijeti ovo značajno priznanje.

Orea daje mogućnost napredovanja kreativcima, na koji dio ovog segmenta ste najviše ponosni ili šta biste posebno istakli?

Želim istaknuti da nam je posebno drago da smo za vrijeme pandemije omogućili mnogim našim kreativcima da opstanu jer su mogli da prodaju online, u vrijeme kada se ljudi nisu mogli fizički sastajati i razmjenjivati novac niti proizvode. Orea je omogućila ne samo online naplatu nego i dostavu širom BiH ali i svijeta. Pored toga, najviše čime se ponosimo jeste činjenica da smo svijest kupaca promijenili u odnosu prema ručnom radu jer više ne očekuju da su domaće rukotvorine nešto što treba biti jeftinije jer je lokalno i domaće, već su kupci danas spremni da za taj proizvod plate onoliko koliko taj proizvod zaista vrijedi i da ga s ponosom nose ili poklone dragim osobama.

Koje želje i planove imate za predstojeću godinu za Oreu?

Naš glavni cilj u 2023. godini je da uspješno okončamo širenje na hrvatsko tržište i postanemo regionalno prepoznatljiv brand i sinonim za kreativnu zajednicu koja okuplja odvažne i kvalitetne ručno rađene proizvode. Otvaranjem firme u Hrvatskoj trudićemo se da ponudimo bolja rješenja i za naše kreativce iz BiH kada dođe do izvoza i carina jer smo svjesni poteškoća s kojim se naši lokalni kreativci susreću. Mi vjerujemo da kroz širenje naše zajednice možemo uticati na promjene na nivou vlasti u korist malih biznisa ne samo u BiH već i u regiji.

SENITINE LEKCIJE

Koji savjet biste dali ljudima koji žele da započnu svoju start-up priču?

Voljela bih da vidim više pojedinaca koji započinju svoje start-up priče pa se nadam se da će moj odgovor biti motivirajući. Prvo i osnovno je da ideju koju imate testirate da vidite da je zaista korisna, da li rješava problem koji ste uvidjeli da postoji. Ako ste se uvjerili da imate bolje rješenje od postojećeg ili nešto potpuno novo što će ljudima/kupcima olakšati život. Ako je odgovoru „da” onda je jedino još što vam je potrebno, tim s kojim to možete realizovati. Ne morate nužno imati suosnivače, ali trebate ljude na koje možete računati da će vam pomoći, dati koristan savjet jer izazova će biti mnogo i kada budete prolazili najteže trenutke i budete imali sumnje u ono što radite, prijatelji i partneri će biti od posebnog značaja.

Vaša formula na temu kako savladati promjenu bila bi?

Treba biti spreman da je jedino promjena konstantna i da od nje ne možemo pobjeći. Treba se naučiti nositi s premjenama i u mom slučaju ja sam shvatila da joj treba i dati dobrodošlicu jer promjena daje priliku da stvari učinimo još boljima. Često mi se dešavalo da sam za neku promjenu mislila da nije dobra za mene, a u stvari je donijela odlične rezultate. Ne sumnjam više u promjene niti ih analiziram. Jednostavno ih prihvatim i vjerujem da su one za moje dobro. Tako i bude na kraju.

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili u svom poslu?

Lekcija je mnogo, a imam osjećaj da ću najveće lekcije tek da savladam. Meni je najveći izazov bio fokus. Imali smo strateške ciljeve koje sam svela na mjesečne pa sedmične taskove ali često sam znala raditi i nepredviđene poslove i obaveze. Žene imaju veću sposobnost multitaskinga od muškaraca i tu smo uspješne, ali multitasking je samo jedna od naših vještina. Primijetila sam da imam veću produktivnost kada se fokusiram na manji broj obaveza i tada ih uspješno uradim, bez umora i dodatnog stresa. Daleko od toga da sam sada savršeno fokusirana i da uvijek uspijem da upravljam svojim vremenom ali sam znatno bolja i jasnije vidim bolje rezultate i u poslu i privatno.

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba