Spavanje u čarapama tokom hladnijih dana – dobra ili loša ideja?

by | 25 Septembra, 2022

Hladni dani koji su pred nama za pojedine ujedno znače i otvaranje sezone spavanja u čarapama. Postoje oprečna mišljenja – neki ovaj potez smatraju lošim po cirkulaciju, dok nova istraživanja pokazuju nešto drugačije.

Mar De Karlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime. Čarape mogu pomoći ljudima da brže utonu u san i spavaju duže usljed procesa koji se zove distalna vazodilatacija.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da nošenje čarapa tokom noći dok spavamo, povećava dotok i cirkulaciju krvi u ovom dijelu tijela.

Pročitajte i… Započnite dan prirodnim sokovima za lijepu, sjajnu i zdravu kožu

Jedna studija koja je uključivala manji broj ispitanika, pokazala je da su oni koji su nosili čarape tonuli u san oko 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta manje tokom noći od onih koji su spavali bosi.

Niže tjelesne temperature povezane su s pospanošću, a dokazi upućuju na to da korištenje čarapa ili drugih metoda grijanja stopala može da snizi tjelesnu temperaturu i pomogne nam da brže zaspimo, smatraju stručnjaci.

ljepotaizdravlje.ba

petrunjela / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.