Sunčica Šanjević nam otkriva 6 mjesta koja morate doživjeti na čarobnom Baliju

by | 10 Decembra, 2023

Zima je pravo vrijeme za egzotične destinacije, a Sunčica će vas nagovoriti da spakujete svoje kofere

Bali je jedna od najljepših indonežanskih tropskih destinacija za odmor. Samo neki od razloga za posjetu ovog ostrva su sunce, zlatan pjesak, raskošne tropske šume i rajske plaže kako za kupanje, tako i za surfanje, te bogat noćni život. Predstavlja jednu od 33 provincije Indonezije, s četiri miliona stanovnika i više od 30.000 hiljada stranaca, koji su u potrazi za istinskom srećom promijenili mjesto stanovanja. Tokom cijele godine, temperatura na ostrvu varira između 30 i 35 stepeni, zavisno od toga da li je sušni ili kišni period godine. Valuta na ostrvu je indonežanska rupija, ali svuda možete platiti u dolarima ili eurima. Bali je više puta na svjetskom nivou nagrađen kao ostrvo koje pruža najbolji odmor i zabavu.

Influenserka Sunčica Šanjević na društvenim mrežama poznatija kao @zovitemesansajn kada su joj se sumirali utisci sa putovanja na nevjerovatni Bali, otkrila nam je pet lokacija koje morate posjetiti, a koje će vam ispuniti dušu i srce.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sunčica Šanjević (@zovitemesansajn)

Kišna sezona na Baliju traje od septembra do maja, no to vas ne treba spriječite da putujete na Bali u vrijeme kišne sezone. I kod nas je zima u decembru, pa snijeg padne dva puta. Ponesite kabanicu i uživajte. Kiša je bila svega 1 ili 2 dana, dok sve ostale dane ili je nema ili pada 30 min i prestane.

Temperature na Baliju nisu padale ispod 28 Celzijevih stepeni, dok je najveća bila 32 Celzijeva stepena. Od dugog rukava, hlača i patika ponesite samo ono u čemu putujete, dok ruksak ili kofer opremite s laganim majicama, haljinama i japankama/sandalama.

Za Bali ljuljačku ne morate nositi haljine budući da ove duge haljine za sliku možete iznajmiti na licu mjesta za 5-6 eura. Na Cretya Ubud bazen je dobro da se naoružajte strpljenjem jer ima mnogo ljudi.

#1 izlet: Rižina polja

Bali je interesantno tropsko ostrvo sa prosječnom temperaturom od 28 stepeni u zimskim mjesecima tako da sam živjela jedno produženo ljeto. Prvi izlet koji preporučujem su rižina polja. Na obroncima svete šumovite planine Batukaru se nalazi mnoštvo terasa na kojima se sadi riža. Polja, sistem kanala i brana poznatiji pod nazivom subak se proteže na površini od 19.500 hektara. Ovaj sistem prati filozofski, razvojni, poljoprivredni i kulturni koncept Tri Hita Karana, koji naglašava duhovnost i suživot s prirodom, a nastao je na temelju razmjene iskustva i znanja između Indije i otoka Bali tokom više od dvije hiljade godina. Na ovom području se nalazi i mnogo historijskih građevina i drevni hramovi, koji otkrivaju historiju i tradiciju ovog zaštićenog područja. Prizori su nestvarni, odmaraju oči i nevjerovatna zelena boja vas okrijepljuje.

 

#2 izlet: Hram Pura Tirta Empul

Pura Tirta Empul je poznat kao hram svete vode na Baliju, a njegovi popratni sveti izvori označavaju jedno od onih duhovnih iskustava koje možda nikada nećete zaboraviti u životu. Za izvore se kaže da sadrže blagoslovljenu vodu. Hinduistički poklonici dolaze u hram i ritualno se kupaju za pročišćavanje. I ovaj ritual kupanja koji je moguć i za turiste je ono što ovo mjesto čini tako posebnim. Ono što je dodatno proslavilo ovaj hram jeste da je Julia Roberts posjetila ovaj hram u filmu Eat Pray Love i posljednjih godina on je krcat turistima kao i domaćim stanovništvom. Balinežani dolaze u ovaj hram da pročiste dušu i auru.

Kada ste unutra najbitnije je da se opustite, um tijelo i dušu. Mi iz grupe smo komentarisali kako se svi osjećamo bolje i laganije nakon posjete Pura Tirta hramu. Postoje različiti izvori i vi čekate svoj red da prođete kroz sve izvore. Kada priđete izvoru zahvalite se, ako želite pomolite i spustite glavu ispod izvora kako bi se aura pročistila.

#3 izlet: Tirta Gangga

Tirta Gangga je bivša kraljevska palača u istočnom Baliju, oko 5 kilometara od Karangasema, u blizini Abanga. Nazvano po svetoj rijeci Ganges u hinduizmu, poznato je po kraljevskoj vodenoj palači Karangasem, bazenima za kupanje i hramu Patirthan.

Imate prelijep ribnjak kao i hranu koju možete kupiti da nahranite ribice. Jako lijepo izgleda na slikama, a boje riba su nevjerovatne. Obucite laganu odjeću jer je prilično vruće i vlažno sve vrijeme.

#4 izlet: Nusa Dua

Nusa Dua regija poznata po luksuznim hotelima, rizortovima, plažama sa bijelim pijeskom i beskrajno plavom moru. Sunčamo se, kupamo i ispijamo koktele u nekom od beach barova. Plaža je poznata po najljepšim zalascima Sunca. Mi se ukrcavamo na tradicionalne balinežanske brodiće i vozimo se pravo u zalazak. Ovdje smo se sunčali i učili surfati. Sunce je vrlo jako pa se dobro namazite SPF faktorom.

#5 izlet: Cretya Ubud Bali

Još jedno od mjesta koja morate posjetiti na Baliju jeste Cretya Ubud Bali bazen koji je jedan od najpopularnijih. Izgleda fenomenalno, ulaz je samo 3 eura a garantovano ćete uživati i napraviti sjajne slike. Minimum spending je od 30 – 200 eura po osobi zavisno od lokacije ležaljki koje izaberete. Oko vas su polja riže i polja palmi, a hedonizam je zagarantovan.

#6 izlet: Bali Swing 

Sljedece mjesto na koje morate otići je čuvena Bali ljuljačka koju ste sigurno već vidjeli na Instagramu. Niko se sa Balija ne vraća bez slike na čuvenoj velikoj ljuljački iznad guste šume palmi! U pitanju je mjesto Bali Swing, gdje osim adrenalinske ljuljačke postoje i neobične pletene korpe u kojima možete pozirati. Što se tiče ljuljačke, važno je da znate da kada ste u njoj, vezani ste zbog sigurnosti, a takođe je dobro znati da što više pokažete strah to će vas momci koji vas ljuljaju jače gurnuti. Tako da – samo smireno!

ljepotaizdravlje.ba

Sunčica Šanjević