3 načina kako koristiti ružmarin za jačanje i brži rast kose

by | 20 Maja, 2024

Prije nego što su postojali brojni šamponi za kosu, žene su koristile ono što su imale u vrtu ili na polju. Postojala je lijekovita biljka za svaki problem od peruti do gubljenja kose, a među njima se i našao ružmarin

Pirodno sredstvo za njegu kose koje su koristile naše bake postalo je bum na TikToku. Kako i ne bi kad svi obećavaju da će vam, uz pomoć ovog prirodnog sredstva za jačanje korena, kosa uskoro postati duža, gušća i jača.

Često se korisiti za rast kose jer potiče i poboljšava cirkulaciju vlasišta, ima antibakterijska svojsta i nježno čisti kosu, pojačava sjaj kose i ublažava nadraženo i suho vlasište. Možeš koristiti svježi ili sušeni ružmarin, a ovo su neki od načina na koje se on koristi.

Ispiranje kose vodom od ružmarina

Ako vam ovo zvuči jednostavno, to je zato što i jeste. Za ovu upotrebu trebate samo zakuhati vodu i dodati ružmarin i zatim pustite da odstoji 15 do 30 minuta ili više sati za višu koncentraciju ružmarina te na kraju procjedite. Dobivenu vodu od ružmarina možete koristiti kako bi umirila nadraženo vlasište, dala kosi sjaj, riješila se peruti ili smanjila višak masnoće u kosi. Nema potrebe ispirati, a preporučuje se i ugodna masaža vlasišta kako bi dodatno stimulirala vlasište.

Ulje od ružmarina

Ulje ružmarina odlična je alternativa, ako ne možete koristiti konvecionalne tretmane za kosu ili se brinete o nuspojavama. Ako želite isprobati ovu metodu, dodajte nekoliko kapi ulja ružmarina u šampon za kosu ili pomiješajte ulje ružmarina s nekim baznim uljem poput argana i direktno ga umasirajte u vlasište i pustite neka djeluje.

Da li je arganovo ulje ključno za zdraviju kosu i kožu?

Ružmarin s jabučnim octom

Sve što trebate je staviti svježi ružmarin u staklenku i dodati jabučni ocat. Potrebno je da ta mješavina bude na hladnom i tamnom mjestu od dvije do četiri sedmice. Kad je spremno za korištenje, operite kosu šamponom kao i inače te pomiješajte 1/4 šoljice jabučnog octa i ružmarina s jednom do dvije šoljice vode i isperite kosu s tim, a nakon toga kosu nije potrebno ispirati.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images