5 odličnih prednosti kofeina za kožu i kosu

by | 16 Februara, 2023

Istinski ljubitelji kafe znaju kako gutljaj ovog dragocjenog napitka utiče na naše tijelo i duh, posebno u teškim jutrima. Sa istim entuzijazmom počeli smo da koristimo kafu u našoj beauty rutini

Ne samo mi, u “uradi sam” receptima za ljepotu, već i mnogi beauty brendovi počinju da uključuju ovaj sastojak u formule svojih proizvoda za njegu kože. Kada je u pitanju njega kože, kofein je posebno kontroverzan sastojak. Da, može da nas “probudi” i podiže raspoloženje, ali vjerovatno nema iste efekte na našu kožu kao više sna, na primjer. Uprkos tome, njegove prednosti za našu kožu i dalje su brojne i raznovrsne.

Smanjuje bore

Ono što mnogi ljudi ne znaju je da kofein posjeduje snažnu antioksidativnu moć. Antioksidansi ograničavaju proizvodnju slobodnih radikala u našoj koži (koji dolaze od spoljašnjih “napadača” kao što su zagađenje vazduha, izlaganje suncu, itd.), koji su “odgovorni” za pojavljivanje bora.

Smanjuje otok i stimuliše cirkulaciju krvi

Kofein djeluje lokalno kako bi poboljšao cirkulaciju u koži i zato ćete ga naći naveden kao sastojak u mnogim kremama za oči (kao ključni sastojak u smanjenju nadutosti ispod očiju). Iz tog razloga, preporučljivo je da ga redovno koristite za bolje rezultate.

Posvjetljuje ten i budi umornu kožu

Kada se kofein kombinuje u formulama proizvoda za njegu kože sa drugim sastojcima kao što je vitamin C, može doprinijeti još sjajnijem efektu. Istovremeno, pomaže da se aktivira umorna koža tako da izgleda budnije i pomlađeno.

Ima efekat rastvaranja masti i celulita

Možda ste ga također sreli kao glavni sastojak u kremama za mršavljenje, kremama protiv celulita itd. Kofein ima sposobnost da rastvara masnoću ispod kože, pretvarajući je u masne kiseline, koje se zatim eliminišu kroz krvotok i metabolišu u energiju i ugljen dioksid. U kombinaciji sa drugim sastojcima, povećava protok krvi kako bi stimulisao eliminaciju masnih kiselina, ali na lokalnom nivou.

Uz pomoć ovih osam savjeta vaši će nokti biti duži, zdraviji i jači

Potiče rast kose

Kofein se smatra stimulansom folikula. Istraživanje International Journal of Dermatology pokazuje da tretman s kofeinom rezultira povećanjem prosječnog rasta folikula kose za oko 46%.

ljepotaizdravlje.ba

Alessandro Biascioli / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.