6 načina kako se možete riješiti elektriciteta u kosi tokom zimskog perioda

by | 28 Januara, 2024

Svaka žena poznaje onaj iritantni osjećaj kada zimi kosa počinje stršiti na sve strane i lijepiti se za jaknu

Osim hladnoće, zima sa sobom donosi i tople komade odjeće i modne dodatke poput pokrivala za glavu napravljenih od vune ili sintetike. Upravo zbog toga gotovo svakodnevno se susrećemo s problemom zbog kojeg nam kosa izgleda kao da smo se ukopčali u struju. Riječ je o elektricitetu u kosi. Želite li da ovaj problem postane daleka prošlost pronašli smo nekoliko trikova i proizvoda koji zaista funkcionišu.

#1 Ulje od avokada

Suha kosa glavni je krivac za pojavu elektriciteta. Upravo zbog toga, izuzetno je važno ne dozvoliti da vam se vlasi previše isuše. Stručnjaci kažu da je ključ za održavanje hidracije uporaba proizvoda koji uključuju ulje od avokada. Dok djeluje kao hidratantna krema za suhu kosu, ulje od avokada može doprinijeti i zatvaranju kutikule, štiteći vlasi od budućeg lomljenja. Osim toga, ono obiluje esencijalnim masnim kiselinama, mineralima i antioksidansima, koji su sjajni za vlasi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lea Naumann (@leleberlin)

#2 Zagladite kosu uljem od makadamije

I to od korijena do vrhova – tako ćete ukrotiti vlasi koje strše. Ovo ulje ne samo da pomaže u uklanjaju elektriciteta već kosu i hidrira te je čini sjajnom. Zadržavajući vlagu, ono također doprinosi i zaštiti suhe, lomljive kose od daljnjih oštećenja.

#3 Koristite regenerator koji se ne ispire

Slično dodavanju hidratantnih ulja vašoj kosi, i bogato hranjenje kose može smanjiti statički elektricitet. Kad je vaša kosa intenzivno hidrirana i nahranjena, veća je vjerovatnost da se nećete boriti protiv naelektriziranih vlasi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nina (@nina.gornicka)

#4 Zaštitite vlasi od topline

Preparati za zaštitu od topline doprinose očuvanju vlage i sprječavanju oštećenja od topline, koja ima tendenciju isušiti kosu uzrokujući naelektrisanost vlasi. Ideja da zaštitite kosu od topline uvijek je dobra, posebno ako redovno koristite električne aparate za stiliziranje.

#5 Recite “ne” plastičnoj četki!

I vaša četka može biti glavni razlog statičkog elektriciteta! Zapravo, češljanje izaziva trenje između kose i čekinja četke, što generira statički elektricitet. Plastična četka ima tendenciju stvarati više statičkog elektriciteta, zbog čega bi bilo dobro da je zamijenite drvenom ili onom s prirodnim vlaknima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nina (@nina.gornicka)

#6 Koristite fen za kosu sa ionima 

Stručnjaci također preporučuju fen za kosu sa ionima  jer ioni neutraliziraju statički elektricitet (i također doprinose bržem sušenju kose). Ova vrsta fena funkcioniše tako što šalje pozitivno naelektrisane ione, koji neutraliziraju negativno naelektrisane elektrone u kosi. Kad se suprotno naelektrisani ioni sretnu, pozitivni ioni neutraliziraju elektrone, uklanjajući elektricitet.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Polina Ilieva (@polinailieva)

Piling za tjeme kose može biti vaše novo omiljeno rješenje za perut i masnu kosu

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.