6 trikova koji će spriječiti da se kosa brzo masti

by | 7 Januara, 2024

Različiti tipovi kose će izgledati masni nakon različitog vremenskog perioda – oni s grubom ili teksturiranom kosom možda će moći ostaviti kosu nekoliko dana, a ona će i dalje izgledati svježe

Masna kosa nikome nije draga. Činjenica je da naše vlasište proizvodi masnoću i sebum kako bi ostalo lijepo i zdravo, ali loša strana je to što masti znaše korijene, posebno onima finije teksture kose. I dok ulje samo po sebi nije loše za kosu, dapače, čini kosu sjajnom, zdravom i jakom, previše ulja može uzrokovati nakupljanje koje ostavlja kosu pretjerano masnom.

Šta uzrokuje masnu kosu?

Masna kosa rezultat je proizvodnje ulja lojnih žlijezda na vlasištu. Ulje tada apsorbira kosa, a previše ulja može dati mastan izgled. Ulje samo po sebi nije loše za kosu, dapače, čini kosu sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može uzrokovati nakupljanje koje ostavlja kosu mlitavom i pretjerano glatkom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sofia Richie Grainge (@sofiarichiegrainge)

#1 Šta god se radi, ne smije se previše prati

Kako se kosa više masti, može biti primamljivo povećati količinu pranja, ali kao što je već spomenuto, stručnjaci kažu da je to zapravo jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti. Ako se kosa počne prati svaki dan, vlasište ima osjećaj kao da mora još više proizvoditi sebum. Završi se u začaranom krugu osjećaja da se kosa mora prati svaki dan. Ako je neko već upao u zamku pretjeranog ispiranja, treba se početi odvikavati. Treba polako smanjiti broj pranja šamponom i prijeći na proizvode bez sulfata jer će oni pomoći da se kosa pročisti.

#2 Treba investirati u šampon za čišćenje masne kose

Ako neko pati od masne kose, to je vjerovatnije zbog masnog vlasišta nego do masne kose. Dok su šamponi bez sulfata lijepi i nježni za svaki drugi dan, dobra je ideja koristiti šampon za pročišćavanje jednom sedmično za dublje čišćenje. To će pomoći ukloniti višak nakupljenog ulja. Dobro je koristiti šampon za pročišćavanje na sedmičnoj bazi, a zatim sa šamponom i balzamom po želji koji najbolje odgovaraju tipu kose. Također se može pokušati uzeti dodatak za rast kose, koji hrani kosu iznutra i pomaže u održavanju zdrave kose i vlasišta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Julie Sergent Ferreri (@juliesfi)

#3 Regenerator se nanosi samo na vrhove kose

Ako brže ponestane regeneratora nego šampona, negdje je očito došlo do pogreške. Sredstvo za izglađivanje pod tušem treba koristiti štedljivo i samo na krajevima kose. Mnogi od nas sa suhom ili obojenom kosom upadaju u zamku nanošenja sve više i više, sve dok ne dođe do korijena. Ali, što se više nanese, kosa će se brže mastiti.

#4 Koliko šampona se treba koristiti?

Stručnjaci tvrde kako postoji određena količina šampona koju bismo trebali koristiti kako se kosa ne bi previše mastila. Prilikom pranja kose vrlo je važno ne koristiti previše šampona jer može postati težak za kosu. Također naglašavaju da ne smijemo koristiti prevruću vodu za pranje kose jer će skinuti prirodna ulja i tjeme će ih odmah zamijeniti, ostavljajući kosu masnom. Obavezno treba malo hladnija voda za posljednje ispiranje kako bi se dodao sjaj. Mlaz hladne vode nakon što se opere kosa također će pomoći vlasištu te regulirati protok krvi. Isto pravilo vrijedi i za proizvode za oblikovanje. Manje je više kako bi se spriječilo previše nakupljanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yelyzaveta Holdshteyn (@lisaholdshteyn)

#5 Jabukovo sirće za tretiranje masne kose

Ova metoda uključuje samo dva sastojka: vodu i jabukovo sirće. Jednostavno treba razrijediti jabukovo sirće u šoljici vode i proliti to kroz kosu. Ostaviti nekoliko minuta i naslage su uklonjene, a kosa je čista i 100% bez masnoće.

#6 Treba izbjegavati masnu hranu

Kao i kod većine aspekata naših rutina ljepote, ono što unosimo u svoje tijelo može imati podjednak učinak kao i proizvodi koje na njih stavljamo. Ishrana može imati izravan utjecaj na stanje kose, stoga treba pokušati izbjeći ulje u dnevnom unosu hrane te povećati dnevni unos voća i povrća.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli T I A W A R D (@misstpw)

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram