7 efikasnih trikova kako njegovati prirodno kovrdžavu kosu

by | 10 Februara, 2024

Kovrdžava kosa zahtijeva kompleksniju njegu, no to se ne odnosi na skupe preparate već uglavnom na izbjegavanje nekih rutina koje se preporučuju za ravnu kosu

Pronašli smo nekoliko jednostavnih trikova koji će pomoći da sa ovom nemirnom i često neukrotivom kosom imate što manje muka.

Nemojte je svakodnevno češljati

Izbjegavate da češljate kosu često, posebno ako imate sitnije i intenzivnije lokne, a visok volumen kose. Umjesto toga, dobro je raščešljajte prije pranja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ALYSSARXS (@alyssarxs)

Redoslijed upotrebe preparata

Kosu prvo dobro operite šamponom, nakon toga tretirajte regeneratorom, a nakon toga ponovite šampon još jednom. Ovo je odličan trik da kosa dobije hidrataciju i zadrži volumen, a da je efekat regenaratora ne opusti previše, kako se lokne ne bi razvukle i izgubile formu.

Priprema za sušenje

Ostavite kosu zamotanu u peškir desetak minuta blago, preko njega prstima kupeći vodu koja je na njoj ostala. Nemojte je agresivno cijediti, to je proces kojim kosu mučite i možete izazvati opadanje. Nakon toga, lagano je protresite prstima i nanesite neki od preparata uz savjet sa frizerom – neka to bude ono što već dokazano vašoj kosi odgovara.

Sušenje

Ako imate dovoljno vremena, najidealnije je da je joj pružite priliku da se osuši na vazduhu, bez upotrebe fena. Ako morate da je osušite uz upotrebu aparata, neka to nikada ne bude najjače, i poželjno je da uvijek koristite difuzer. Kosu, također, možete dok sušite prirodno, lagano gužvati prstima.

Koristite maske za dubinsko hidriranje kose

Što se tiče preparata, najvažnije je da se ne koristi previše njih – ograničite se na regenerator i neku masku, oni će biti dovoljni da hidriraju kosu i sačuvaju formu kovrdža. Maske nemojte držati duže od 15 minuta, a efekat će pojačati korišćenje kape za tuširanje. Također, ovo ne bi trebalo praktikovati, pa ni prati kovrdžavu kosu češće od dva puta sedmično.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarah Angius (@sarahangius)

Ne pretjerujte sa voskom i uljima i nikako ne koristite peglu

Prekomjerna upotreba ovakvih preparata može, osim efekta masne kose, da utiče na rasformiravanje i opuštanje lokni. Najvažnije je pronaći mjeru uz korištenje preparata na koji vaša kosa dobro reaguje – to ćete, jednostavno, znati prepoznati.  .

Oporavak kovrdžave kose koja je oštećena

Ako ste ipak u nečemu od navednog pretjerali i oštetili kosu, za njen oporavak biće vam potrebni vrijeme, strpljenje i adekvatni preparati. Oporavak ovakve kose može da traje više mjeseci, pa i godina.

 

ljepotaizdravlje.ba

Halfpoint / iStock / Getty Images Plus