7 sastojaka koje trebate izbjegavati u njezi kovrdžave kose

by | 15 Maja, 2024

Svaka osoba sa kovrdžavom kosom dobro zna koliko je važno očuvati oblik i teksturu svojih kovrdži. Baš kao i kod drugih tipova kose, određeni sastojci su poželjni, dok se drugi trebaju izbjegavati. Stručnjaci za kosu istakli su sedam sastojaka čije prisustvo u proizvodima za njegu kose može biti nepovoljno za očuvanje ljepote kovrdži

Sulfati

Sulfati su često na lošem glasu kada je u pitanju kovrdžava kosa, a najčešće se nalaze u šamponima. Iako stvaraju bogatu pjenu prilikom pranja kose, sulfati mogu isušiti kosu i vlasište. Kod kovrdžave kose, koja je već sklonija suhoći i grubljoj teksturi, sulfati mogu dodatno pogoršati stanje, što može rezultirati oštećenom kutikulom dlake i gubitkom vlage.

Parabeni

Parabeni su česti konzervansi u kozmetičkim proizvodima, ali istraživanja su pokazala da mogu izazvati iritaciju vlasišta. Budući da je kovrdžava kosa već sklonija lomljivosti, gubitku kose i iritacijama vlasišta, izbjegavanje proizvoda s parabenima može pomoći u očuvanju zdravlja kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Camila Canuto (@camilacanutoc)

Formaldehidi

Formaldehidi se često koriste kao konzervansi u kozmetičkim proizvodima, ali mogu izazvati iritaciju kože i vlasišta, posebno kod osoba s osjetljivom kožom. Kod kovrdžave kose, koja je već sklonija lomljivosti, formaldehidi mogu dugoročno oštetiti vlasi i uzrokovati krhkost i lomljivost.

Silikoni

Silikoni se često koriste u regeneratorima zbog svoje sposobnosti zaglađivanja i omekšavanja kose. Međutim, silikoni mogu stvoriti težak osjećaj na kosi koji spriječava prodiranje vlage, što može dovesti do nakupljanja proizvoda i otežati održavanje kovrdži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majel Udjate (@znefer_)

Alkohol

Neke vrste alkohola mogu isušiti kosu i vlasište, što može uzrokovati lomljivost i iritaciju. Kod kovrdžave kose, koja je već sklonija suhoći, važno je izbjegavati proizvode koji sadrže agresivne alkohole koji mogu dodatno isušiti kosu.

Salicilna kiselina

Iako se salicilna kiselina često koristi za njegu kože, može isušiti kosu ako se koristi u većim količinama. Kod kovrdžave kose, koja je već sklonija suhoći, važno je izbjegavati proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu kako bi se očuvala vlaga kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 👑 Hair 👑 (@curly_bliss)

Parfemi

Iako lijepo mirišu, umjetni mirisi u proizvodima za kosu mogu iritirati kožu i vlasište, što može dovesti do problema s zdravljem kose. Kod kovrdžave kose, koja je već sklonija iritacijama, važno je izbjegavati proizvode s jakim mirisima kako bi se očuvalo zdravlje vlasišta.

Ako niste sigurni koji proizvodi odgovaraju vašoj kosi, najbolje je posavjetovati se s dermatologom, frizerom ili stručnjakom za kosu kako biste pronašli najbolje rješenje za njegu vaše kose.

ljepotaizdravlje.ba

Instagram