Beauty tretmani koje treba izbjegavati ljeti!

by | 30 Juna, 2022
Beauty tretmani koje treba izbjegavati ljeti

Ovo doba godine izvrsno je za mnogo stvari, ali postoje neki beauty tretmani koji se ne izvode ljeti! O kojim “zahvatima” je riječ i zašto ih treba izbjegavati saznajte u nastavku teksta…

I dok postoji mnogo tretmana ljepote koje treba obaviti tokom ljeta, dosta je i onih koje bi trebalo izbjegavati dok su temperature visoke… Dok stvari poput spreja za samotamnenje, farbanja kose i botoksa idu zajedno s toplijim mjesecima, određeni tretmani ljepote – poput onih koji uključuju laser – ne idu. Ove tretmane najbolje je odložiti za jesen.

Beauty tretmani koji se ne izvode ljeti!

Stručnjaci su objasnili s kojim tretmanima i zašto bi trebalo pričekati do jeseni.

Lasersko uklanjanje dlačica

Uprkos tome što je lasersko uklanjanje dlačica popularna tema razgovora tokom ljeta jer je sezona kupaćih kostima, ovaj tretman je zapravo najbolje provoditi u jesen i zimu.

“Laseri koji se koriste za lasersko uklanjanje dlačica ciljaju na melanin ili pigment u dlaci koji se nalazi duboko u folikuli dlake”, rekla je dr Robyn Gmyrek za popsugar.com i objasnila: “Ako ste preplanuli, imaćete melanin ili pigmentaciju na površini kože. Kada lasersko svjetlo pogodi to područje, apsorbovaće ga i melanin dlake kao i melanin na vašoj koži, a postoji rizik od opekotina.”

Ovo vrijedi i za samotamnjenje. Ako ipak dođe do opekotina, to može uzrokovati teže zacjeljivanje kože ili trajni ožiljak.

lasersko uklanjanje dlačica

Foto: photographer / iStock via Getty Images Plus

IPL tretmani

Intenzivno pulsirano svjetlo je popularno liječenje koje tretira slomljene kapilare (“paukove vene”) i hiperpigmentaciju (“staračke pjege”) uzrokovane starenjem i suncem . IPL takođe podstiče proizvodnju kolagena i elastina, koji pomaže koži i daje svježiji izgled, a najbolje rezultate postiže kada je dio niza tretmana, obično mjesec dana.

Pročitajte i… Put do glatke kože – Saznaj sve o IPL tehnologiji

Prema plastičnoj hirurškinj Heather Furnas IPL bi trebala odgoditi do jeseni ili zime jer koža nakon tretmana može biti sklona oštećenju od sunca i hiperpigmentaciji. Preplanula koža takođe može povećati rizik od netačnih postavki lasera, što može dovesti do povreda.

Dr Gmyrek je objasnila da kada se koristi IPL za ciljanje smeđih mrlja, “ako je koža oko smeđe mrlje preplanula, laser ne može odrediti koju tačku uklanja i stvara toplotu u cijelom području, što može dovesti do oštećene, pa čak i izgorene kože.”

Uklanjanje tetovaže

Iako možda razmišljate o uklanjanju neželjene tetovaže tokom ljeta jer se tada najviše vidi, to nije najbolja ideja iz istih razloga zbog kojih bi trebalo da izbjegavate lasersko uklanjanje dlaka.

uklanjanje tetovaže

Foto: mkrberlin / iStock via Getty Images Plus

“Lasere koji se koriste za uklanjanje tetovaža takođe može apsorbirati pigment u koži, a ne samo tetovaža”, rekla je dr Gmyrek. Zato ne možete biti preplanuli ili riskirate moguće opekotina. Sunčeva svjetlost takođe može uticati na rezultate procesa uklanjanja tetovaže i dovesti do mogućih ožiljaka.

Tretmani laserskog resurfacinga

Ne razlikuju se od hemijskih pilinga, tretmani laserskog obnavljanja kože pomažu pilingu gornjeg sloja kože na ekstremnom nivou kako bi se stimulisala nova proizvodnja kolagena.

“Laserska verzija hemijskog pilinga – kao što je Fraxel – koristi lasersko svjetlo za dubinu prodiranja i stvaranje rana na koži”, rekla je dr Gmyrek.

Iako koža zacjeljuje od ovakvog tretmana, nevjerovatno je osjetljiva na sunce. “Ako se tokom tog vremena nenamjerno izlažete suncu, to će vjerovatno ugroziti vaše rezultate, a takođe će vas izložiti riziku zacjeljivanja s dodatnom i možda nepravilnom pigmentacijom na koži.”

Ako ne možete izbjeći neki od ovih tretmana…

…postoje načini na koje možete smanjiti rizik od iritacije nakon toga. To počinje s pronalaženjem čistog, sigurnog objekta koji te može informisati o svim najboljim praksama.

Što se tiče njege nakon tretmana, proces ozdravljenja zaista najviše zavisi od vaših navika na suncu, ljetnim aktivnostima i opreznosti.

beauty tretmani

Foto: dolgachov / iStock via Getty Images Plus

“Uvijek preporučujem nošenje kreme za sunčanje svaki dan, bez obzira jeste li vani ili ne, kao i šešir sa širokim obodom i sunčane naočale ako ćete biti na suncu”, rekla je beuty ekspertkinja Shani Darden, koja brine o ljepoti poznatih.

I ne zaboravite na ponovno nanošenje svaka dva sata.

“Imam pacijente koji ljeti zaista ne izlaze vani tokom dana kako bi izbjegli izlaganje suncu”, rekla je dr Gmyrek. “Ako ste to vi, možda ćete moći koristiti laserske i kozmetičke tretmane ljeti isto kao i zimi.”

ljepotaizdravlje.ba

photographer; mkrberlin; dolgachov / sve iStock via Getty Images Plus