Bh. make up artistica Amina Smajić otkrila nam je trendove za mladenke ove jeseni i zime

by | 15 Novembra, 2023

Nova sezona donosi i nove trendove, a hladna se sezona ušuljala i u svijet bridal make upa. O najpopularnijim make up lookovima razgovarali smo s bh. make up artisticom Aminom Smajić

Visočanka Amina Smajić je profesionalni make up artist i edukator, medicinski predstavnik, web dizajner i studentica 4.godine na zdravstvenim studijama. Kako nam je otkrila u razgovoru, u životu joj se poklopilo da sve radim ono što voli, te joj je svaka struka usko povezana.

Amina je medicinski predstavnik ispred više svjetskih poznatih brendova dermokozmetike, pa svoje klijentice voli da savjetuje uz šminkanje šta tačno da uvedu u svoju rutinu, kako bi što svježije izgledale.

Koji nas make up trendovi očekuju u narednom periodu?

Kao i ove sezone, mislim da će i u narednom periodu biti ista priča: što svježije i što prirodnije. Kada kažem što svježije, akcenat stavljam na što manje pudera, što više rumenila i highlightera, te naglašene trepavice. Mislim da za taj dan svaka mladenka ima posebnu ljepotu, koju ćemo samo malo istaknuti šminkom.

Koji je vaš jesensko-zimski  make up favorit?

JANE IREDALE! U zadnje vrijeme se manje šminkam, otprilike to bude bb krema, puder u kamenu, rumenilo, maskara i ruž. Zadnjih godinu dana sam vjerna Jane Iredale proizvodima, a kada bih baš morala odabrati jedan njihov favorit to bi bio puder u kamenu Purepressed Warm Sienna.

S kakvim željama vam dolaze klijentice? Koje fotografije vam najčešće pokazuji, šta im je inspiracija?

Rijetki su slučajevi da mi djevojke dođu sa slikom, 98% slučajeva bude: “prepuštam ti se “ i kroz priču i nekoliko pitanja zaključim koji look će djevojka iznijeti na najbolji način. Negativna strana kod tih “inspirativnih slika” jeste što na slici ne postoji nijedna pora, nijedna ni najmanja borica, skoro da ne vidiš ni oblik nosa ni 3D oka koliko je obrađena fotografija. Tu nastaje problem jer u stvarnosti taj make up ne izgleda tako, ili pak ako izgleda tada to uživo zaista nije lijepo jer ima cijelu “fasadu pudera” na licu.

Koje nijanse ćemo nositi u hladnim mjesecima?

Hit boje za zimski period bi bile bordo, smeđa, boja vina i neizostavna jarka crvena i to vrijedi uvijek, bez obzira na trendove. Ovdje vam mogu otkriti i moj fav combo: Jane Iredale olovka (NUTMEG) i također njihov ruž (TOFFE).

Koji su koraci najvažniji da bi make up izdržao cijelu noć?

Priprema kože je pola posla. Vjerovatno ste više puta čuli ovu rečenicu, vjerujte mi zlata vrijedi. Mnogi misle da je dovoljno nanijeti kremu na lice i potom krenuti nanositi puder, no to nije tačno. Ja svoje djevojke savjetujem, da ukoliko je moguće taj dan ili dan prije šminkanja odrade piling lica, da uklone mrtve stanice i da im lice izgleda svježije. U apotekama postoji veliki broj kremica koje zaglađuju lice, čine je mekšom te smanjuju vidljivost pora i bora oko očiju, usana i na čelu. Samim tim manja je vjerovatnost da će se puder skupljati na dijelovima i upadati u bore. Moj favorit za osobe sa masnom kožom lica bi bila krema SVR Sebiaclear mat+pores, fino mi ujednači ten, matira i lagano zagladi pore, a to mi je najvažniji faktor za dobar makeup.

Koji je vaš omiljeni make up trik?

Takozvani trik 3u1. Većinom to radim kada jako žurim. Ruž u roze nijansi nanesem kao sjenu, ruž i rumenilo. Većinom to bude Jane Iredale ruž u nijansi BLUSH. Pokušajte i vidjet ćete kako će vam se pravilnim blendanjem sve lijepo stopiti sa tenom.

Koji je to savjet koji najčešće dajete mladenkama?

Moje mladenke su ljubav! Stvarno gledamo da osim što istaknemo njihovu ljepotu i ustanemo zbog njih u 3 ujutro gledamo da im ubijemo tremu i nasmijemo ih ranom zorom. A savjet za  naše osjećajne mladenke do sad je bio isti: iskoristite priliku dok ste u salonu da pustite koju suzu, nakon toga vas nema ko popravljati.

Za kraj, izdvojite jedan vaš omiljeni make up look.

Za kraj bih izdvojila dva najdraža i najtraženija looka. Kod mene je ili full make up ili no make up make up. Ne zaboravite na svakodnevnu njegu kože i na SPF.

 

ljepotaizdravlje.ba

Privatni arhiv