Da li šampon sa kofeinom zaista pomaže rastu kose?

by | 17 Decembra, 2023

Kofein je veoma poznat po pozitivnim efektima u njezi kože

Ovaj antiinflamatorni sastojak također nudi niz prednosti i za njegu kose. Šampon za kosu sa kofeinom je proizvod koji sve više koristi i smatra se da pomaže u stimulaciji rasta kose. Međutim, da li je zaista tako?

Kako djeluje šampon za kosu sa kofeinom?

Kofein je prirodni stimulans centralnog nervnog sistema. Istraživanja su pokazala da kada se primjenjuju lokalno, šamponi sa kofeinom mogu prodrijeti u kožu i doprijeti do korijena dlake. Na taj način, kofein utiče na zdravlje kose i vlasišta.

Prednosti šampona sa kofeinom

Vazodilatirajuća svojstva

Šamponi koji obezbjeđuju lokalnu apsorpciju kofeina imaju svojstvo otvaranja krvnih sudova (vazodilataciju) u vlasištu. Međutim, u ovom slučaju, koncentracija kofeina mora biti niska da bi djelovao na ovaj način. U suprotnom će doći do suprotnog efekta, vazokonstriktora, što znači da će se ograničiti protok krvi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @beatriceforsell

Hrani folikule vlasi

Šampon za kosu sa kofeinom donosi kiseonik i hrani folikule dlake. Kako kofein prodire kroz kožu glave, on pomaže da se pojača cirkulacija što povećava zdravlje i vlasišta i folikula.

Može podstaći rast kose

Kofein stimuliše korijen vlasi. Međutim, on pomaže i u održavanje zdravog proteina kreatina i epitelnih ćelija koje stimulišu rast kose.

Pomaže u oporavku od UV oštećenja

Vlasište i kosa su veoma podložni značajnom oštećenju UV zračenja od sunca. Dok ovo zračenje izaziva oštećenje folikula dlake, kofein može pomoći u ublažavanju ovog efekta.

Pozitivno utiče na zdravlje i izgled kose

Nanijet kroz šampon i umasiran u kožu glave, kofein pomaže u stimulaciji vlasi. Ova stimulacija za posljedicu ima aktivni, izduženi korijen iz kojeg može da izraste deblja i jača kosa. Redovna primjena kofeina može pomoći izgledu, gustini i elastičnosti kose.

6 idealnih frizura za tanku kosu bez volumena

Za koje tipove kose je šampon sa kofeinom?

Šampon sa kofeinom je bezbjedan za sve tipove kose, ali i ne za sve tipove kože. To je zato što ovaj šampon prvenstveno djeluje na kožu glave i folikule vlasi ispod kože umjesto na samu kosu. Međutim, njegova stimulativna svojstva mogu negativno uticati na kožu glave. Oni sa osjetljivom kožom glave ili sa problematičnim stanjem vlasišta treba da izbjegavaju ovaj šampon jer on može pogoršati iritaciju.

Kako se koristi šampon sa kofeinom?

Šampon sa kofeinom je bezbjedan za svakodnevnu upotrebu kao dio vaše redovne rutine njege kose. Međutim, treba obratiti pažnju na kožu glave i mogućnost iritacije. Da bi kofein zaista djelovao, preporučljivo je masiranje kože glave kako bi kofein sigurno prodro do korijena vlasi. Nakon nanošenja, većina kofeinskih šampona ima preporučeno vrijeme koje proizvod treba da ostane na koži glave kako bi se osigurala djelotvornost.  Obavezno pratite uputstva i izbjegavajte da ga ostavljate duže od preporučenog.

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram