Face basting je najnovija tehnika za njegu suhe kože lica

by | 5 Aprila, 2024

TikTok je omiljena riznica beauty trikova i savjeta bilo da se radi o kosi, njezi kože ili make upu. Skrolajući ovom društvenom mrežom uvijek naiđemo na zanimljive i korisne trendove, a face basting je jedna od njih

Riječ je o skincare tehnici naziva face basting koja se bazira na korištenju obilne količine kreme na bazi cinkovog oksida prije odlaska u krevet. Naime, ova tehnika nam još jednom dokazuje kako proizvodi za njegu mogu biti višenamjenski ili ipak ne mogu?

Idejna tvornica ovoga je dermatologinja Dr. Shereene Idriss. Ona je ovu tehniku nazvala face basting , a kako kaže i sama joj je vjerna dugi niz godina kada ima potrebu izliječiti kožu lica od nadraženosti i suhoće.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dr. Shereene Idriss (@shereeneidriss)

Šta je face basting?

Idriss kaže kako ovaj proizvod ima umirujuće učinke. Kako je uopće došla na ideju? Tokom jednog putovanja njeno lice je zbog loše klime postalo veoma suho, a jedino što je imala pri ruci u tom trenutku bila je krema za bebinu guzu koja pomaže kod osipa od pelena. Kao dermatologinja, pročitala je sastav i shvatila da ovaj proizvod može koristiti na licu jer će joj pomoći u smirivanju i zacjeljivanju rana koje su joj nastale na usnama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli N A O M I (@thelondonfoxx)

Naime proizvod koji je koristila je krema za pelenski osip. Ono po čemu je ova krema posebna je to što u sebi ima cinkov oksid koji ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju crvenila, oteklina i iritacije kože. Ova krema je slična vazelinu, ali zbog cinka odlično djeluje u zacjeljivanju rana, a Idriss je imala rane na usnama. Ipak, važno je napomenuti kako će cinkov oksid pomoći suhoj i nadraženoj koži, ali može imati negativan utjecaj na kožu sklonu iritacijama i aknama. U tom slučaju je dobro koristiti proizvode s cinkovim glukonatom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli N A O M I (@thelondonfoxx)

U nastavku smo izdvojili nekoliko krema na bazi cinkovog oksida uz pomoću kojih možete isprobati ovu tehniku.

La Roche – Posay, Cicaplast Balm B5

Avene, Cicalfate +

Sudocrem

Kako pravilno koristiti serume s vitaminom C za rješavanje tamnih mrlja?

ljepotaizdravlje.ba

Instagram/LRP/ Avene/Sudocrem