Hemijski piling – skincare tretman koji je poželjno napraviti tokom jeseni

by | 18 Oktobra, 2023

Piling lica poželjan je tokom cijele godine, posebno u jesen

Koji ćemo metod izabrati zavisi od tipa i potrebe naše kože. Na raspolaganju su: mehanički, ultrazvučni piling, enzimski i hemijski pilinzi.

Zašto se radi piling kože?

Uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože (eksfolijacija) je fiziološki proces, jer ih se perutanjem koža oslobađa. Ovaj proces je spor i u nekim slučajevima nedovoljno efikasan, pa se mora pribjeći kozmetičkom tretmanu. Pojačana eksofolijacija se postiže pilingom. Eksfolijacijom se koža prosvjetljava, vraća joj se sjaj, postaje mekša i djeluje zdravije, a bore i nepravilnosti manje izražene. Uklanjanjem mrtvih ćelija, oslobađaju se folikuli i izvodni kanali lojnih žlijezda, čime se sprječava nastanak komedona i akni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lucia Bramani (@lucybramani)

Koje vrste pilinga su dostupne?

Piling kože je standardna kozmetička procedura, čiji su rezultati odmah vidljivi. Neke od metoda pilinga djeluju i na duže staze, jer stimulišu derm na bržu regeneraciju. Na raspolaganju su nam: mehanički, ultrazvučni, enzimski i hemijski piling.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mikky (@mikkykiemeney)

Hemijski piling

Hemijski piling je složenija i efikasnija metoda, pošto osim eksfolijacije djeluje i regenereativno. Ova metoda podrazumijeva uklanjanje slojeva epiderma i eventualno gornjeg sloja derma, primjenom hemijskih agenasa, najčešće kiselina.

Ono što je važno naglasiti je, da za razliku od mehaničkog i enzimskog pilinga, hemijski piling djeluje i na žive slojeve kože, u kojima razgrađuje stari, oštećeni, kolagen i elastin, čime vremenom dovodi do remodjelovanja bitnih, strukturnih dijelova kože.

Najčešće indikacije za njihovu primjenu su: akne, ožiljci, fleke, hiperkeratoze, psorijaza, ekcemi, melasma, bradavice, hiperpigmentacije, foto oštećenja, sitne bore, gubitak elasticiteta kao i njega u cilju ublažavanja procesa starenja i regeneracije kože. Ako se pravilno primjenjuje, bez obzira na manju ili veću agresivnost, metoda je provjerena i bezbjedna. Hemijski piling se ne primjenjuje ako je koža oštećena i ako su na njoj vidljive opekotine, rane, lezije, upale ili alergijske reakcije. Hemijski piling može da: koriguje oštećenja od sunca, smanji blage ožiljke, ublaži bore, prosvijetli i zategne kožu, ukloni komedone, privremeno smanji lučenje sebuma.

Detaljan vodič za uvođenje vitamina C u vašu beauty rutinu

ljepotaizdravlje.ba

puhhha / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.