Jesu li vlasnice masnog tipa kože sretnice čiji ten sporije stari?

by | 15 Januara, 2024

Kad je u pitanju starenje, svako bi želio znati tajnu kako da njihova koža što duže izgleda sjajno

O nekim se navikama ne može pregovarati, kao što je korištenje hidratantne kreme i kreme s UV faktorom za ljepotu i zaštitu kožu. Ipak, jedno pitanje povlači debatu: stari li masna koža bolje od ostalih tipova kože?

Ukratko: masna koža ne znači nužno da će vaša koža starjeti bolje od ostalih tipova kože. No ipak je odgovor na ovo pitanje složeniji. Prvo, masna koža sadrži žlijezde lojnice koje proizvode sebum u većim koncentracijama nego što to čini koža suhog tipa.

To rezultira debljim dermisom, srednjim slojem kože koji podržava i daje strukturu vanjskom sloju kože. I čini se da je u tome kvaka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli V I V I A N (@vivabenard)

Prednosti masne kože

Možete zamisliti da bi deblji, čvršći dermis doveo do manjeg nabiranja i bora kože, alii dodatna hidracija koju koži pruža sebum može djelovati nalik hidratantnoj kremi smanjujući pojavu linija i sitnih bora. Masna koža može pomoći kod starenja jer je sebum prirodni ovlaživač i može zaštititi kožu te pomoći da ožiljci bolje i brže zacijele. Ta je sposobnost masne kože poželjna jer starenjem koža gubi sposobnost zadržavanja vlage.

Još jedna prednost masne kože je to što sebum ima visoku koncentraciju masnih kiselina, što može ponuditi zaštitne učinke protiv UV oštećenja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli V I V I A N (@vivabenard)

Bore vs. pore

Ovo zvuči kao značajna pobjeda za masnu kožu u kategoriji starenja. Ljudi s masnom kožom obično imaju veće pore i vjerojatnije je da će se boriti s aknama, što može dovesti do ožiljaka i teksture koji stvaraju dojam preranog starenja. Osim toga, iako osobe s masnim tipom kože mogu imati manje linija i bora, i dalje mogu imati dublje bore na nekim područjima, primjerice između obrva.

Donosimo nekoliko preporuka za njegu vaše kože kako stari, bez obzira na to kakav tip kože imate:

  • Održavajte zdrav način života
  • Jedite uravnotežene, hranjive obroke
  • Redovno vježbanje
  • Redovno nanosite kremu za sunčanje na lice, vrat, prsa, uši, ruke i druga područja koja će biti izložena suncu.

Victoria Beckham je otkrila svoju beauty rutinu od samo tri koraka

ljepotaizdravlje.ba

privetik / iStock / Getty Images Plus