Jutarnje tapkanje lica učvršćuje kožu i daje poseban sjaj, donosimo vodič

by | 2 Juna, 2023

Ovu vježbu možete uraditi dok ste još u krevetu

Tapkanje je postalo izuzetno popularno za očuvanje ljepote, mladolikosti i zdravlje kože lica. U pitanju je jedna vrsta vibracione masaže, a može se koristiti i u terapijskoj i profilaktičkoj masaži. Njegova posebnost je u tome, što stvaramo efekat vibracije na dubokim mišićima lica. Mimični mišići lica, za razliku od skeletnih mišića tijela, nisu pričvršćeni za kosti sa oba kraja, već za kožu.

Zato svaki tonus mišića koji dovodi mišić do njegovog skraćivanja i kontrakcije izaziva bore na licu, pogoršanje cirkulacije krvi, odliv limfe. Ovo posljednje dovodi do blijedog lica i otoka. Vibracija opušta mišiće, što pomaže da lice izgleda mlađe. Također, može da utiče na duboke nervne završetke, krvne sudove i limfne sudove. Stimulisanjem cirkulacije krvi i odliva limfe lica, u mogućnosti smo da se oslobodimo otoka na licu, a također i poboljšamo tonus i boju kože lica. Stimulišemo proizvodnju kolagena.

Možda ste vidjeli da se u mnogim azijskim zemljama, gdje je razvijen kult ljepote, proizvodi za njegu kože nanose uz pomoć tapkajućih pokreta ruku. Ovo omogućava da se proizvodi za njegu kože dublje prodru u slojeve kože, što povećava efekat krema i seruma. Najjednostavniju i najlakšu masažu lica tapkanjem, možete da uradite ujutru, bez ustajanja iz kreveta. Kada se probudite, počnite sa tom vježbom, a prednosti su sljedeće:

Pomaže da se razbudite, jer je cirkulacija krvi na licu ubrzana, a mišići lica su prilično snažno povezani sa mozgom. Zbog toga, mozak shvata da ste budni – osjećate se mnogo bolje.

Koliko često vam je piling potreban i kako znati jeste li pretjerali?

Kako da uradite ovu vježbu:

Vježba se radi prilično jednostavno, još dok ležimo u krevetu. Generalno, tehnike vibracija ne podrazumijevaju nikakve stroge linije, ali za udobnost i dosljednost možete da pratite linije za masažu. Počnite lagano i brzo tapkati lice vrhovima prstiju.

 1. Tapkajte od centra čela do sljepočnice
  2. Od centra nosa do ušne školjke.
  3. Od centra brade duž linije donje vilice do ušnih resica.
  4. Oko očiju radimo samo vrhovima prstiju, praveći vrlo lagane i brze pokrete tapkanja. Ovdje se krećemo od spoljašnjeg ugla očiju ka unutrašnjem, od unutrašnjeg ka spoljašnjem. Područje obrva se tapka duž linija obrva.
  5. Područje vrata se tapka odozdo prema gore.
  6. Bočne zone prednje površine vrata od vrha do dna.

Vježbu ponavljamo do osjećaja toplote i lagane vibracije na licu. Važno je da vam prija i da se osećate zadovoljno. Tapkanje treba da bude nježno i lagano. Ukoliko imate određenih zdravstvenih problema sa kožom, prije upotrebe ove tehnike konsultujte se sa dermatologom.

 

ljepotaizdravlje.ba

Evrymmnt /iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.