Koliko često vam je piling potreban i kako znati jeste li pretjerali?

by | 4 Februara, 2023

Kako starimo, tako našoj koži treba više vremena da se obnovi

Mrtve ćelije koje ostaju na koži mogu da začepe pore i uzrokuju pojavu akni, urastanje dlačica, sivilo kože pa čak i bore. Kako bi ubrzali obnavljanje kože, trebalo bi napraviti piling lica kojim se uklanjaju mrtve ćelije.

A koliko često treba uraditi piling? Pravi odgovor je jednom ili dvaput sedmično, uz pažljivo praćenje reakcije kože vašega lica. Možda će vam biti dovoljno i jednom sedmično, ali ako to radite češće, onda provjerite reaguje li vaša koža, da li je iritirana, izbacuje li crvenilo ili druge neuobičajene pojave.

Također ovo pravilo mijenja se u zavisnosti od godišnjeg doba. Tokom toplijih i vlažnijih mjeseci dobro je češće raditi piling, a zimi rjeđe jer je naša koža tada dosta suha i lakše je izritirati.

Vitamin C: Beauty mitovi u koje morate prestati vjerovati

Ako uočite da ste pretjerali, nekoliko dana odmarajte kožu i koristite smo kozmetiku za osjetljivu kožu i nemojte prečesto ići na sunce jer vam je zaštitna barijera kože oštećena. I više to ne ponavljajte.

Tokom pilinga pazite da ne oštetite kožu. Nemojte je prejako masirati jer tako možete da pogoršate crvenilo i isušenost, te nemojte zaboraviti da nakon pilinga lice dobro nahranite bogatom hidratantnom kremom koja će joj dati posebnu svježinu.

 

ljepotaizdravlje.ba

triocean / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.