Kako i koliko često biste zapravo trebali čistiti svoju četku za kosu?

by | 17 Aprila, 2024

Kada bi vas pitali da li vodite računa o higijeni kose – samouvjereno ćete odgovoriti potvrdno! Šamponi, regeneratori, maske, njegujuća ulja – sve to imate… A da li vodite računa o higijeni četke za kosu?

Ako vam i dalje nije jasno u čemu je tačno problem, probajte zamisliti sljedeći scenario. Nakon što ste dobro oprali kosu te ju tretirali odgovarajućim preparatima, uzimate u ruke četku s kojom ste se počešljali nekoliko stotina puta.

Zamislite sve te odumrle ćelije kože, prljavštinu i bakterije koje se sljubljuju s vašom, tek opranom, kosom. Ne zvuči baš higijenski, zar ne?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crown Affair (@crownaffair)

Koliko često treba prati četku?

Stručnjaci kažu da četku treba prati jednom do dvaput sedmično, a ako koristite suhi šampon te druge proizvode za kosu, trebali biste to činiti i češće. Za pranje četke ne morate kupovati posebne preparate, nego možete iskoristiti običan šampon za kosu kojim ćete ukloniti sve masnoće i prljavštinu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crown Affair (@crownaffair)

Kako oprati četku?

Pranje četke započinjete tako što ćete najprije ukloniti nakupljene dlake. Kod toga će vam najbolje pomoći četkica od stare maskare te pinceta. Nakon što ste je očistili od nakupljenih vlasi, pomoću mlake vode i male količine šampona opraćete četku te je, zatim, ispirati dok ne nestane sav šampon. Tako opranu četku osušićete fenom koji nikako ne smije biti na najvećoj temperaturi. Ako nemate naviku prati četku kojom se češljate, perite je za vrijeme tuširanja, odnosno pranja kose.

U nastavku pogledajte video tutorijal koji je objavila TikTokerica Elia, poznatija kao @tiktalkerica za jednostavno i brzo čišćenje četke za kosu.

@tiktalkerica Ovaj trik je jedan od boljih koje sam otkrila u zadnje vrijeme i ne znam kako nešto ovakvo nisam prije smislila. 🤭🥰 A isto tako ne znam kako i kad mi se ovoliko kose nakupilo u četkama, ali tako je kako je…😬😂 #fyp #tiktalkerica #cleaning #hack ♬ France Accordion Swing – MIZUSATO Masaki

Jednostavni trikovi uz koje ćete sami moći isfenirati kosu kao u salonu

ljepotaizdravlje.ba

Instagram