Kako izbjeći greške pri kupovini šminke?

by | 6 Januara, 2023

Raznovrsna ponuda šminke predstavlja veliki izazov, dok nas istovremeno može zbuniti i otežati nam donošenje odluke o kupovini

Većina nas uživa u kupovini proizvoda za uljepšavanje u drogerijama i parfimerijama. Tamo možemo razgledati kozmetiku onoliko dugo koliko želimo a da nam pritom niko “ne diše za vratom”.

Objektivna prednost takve kupovine jeste i to što ovde – osim što imamo slobodu razgledanja – noviteti iz beauty sveta stižu nevjerovatnom brzinom. Pri svakoj narednoj posjeti, na rafovima ćete zapaziti bar nekoliko novih makeup proizvoda.

Istovremeno, zbog bogate ponude, često se ne možete fokusirati na ono što vam je zaista potrebno, niti pak odabrati najbolji proizvod za sebe. Većinu odluka donosite na licu mjesta, a kući se obično vraćate s mnoštvom nepotrebnih stvarčica. Dakle, da se to ne bi dešavalo, primijenite naredne savjete…

Shower makeup – novi TikTok trend koji izgleda iznenađujuće seksi

5 smjernica za kupovinu šminke

Započnite online pretragu

Većina poznatih brendova nudi nevjerovatno precizne metode određivanja adekvatnih nijansi makeupa na svojim sajtovima. Zato, nakon što riješite online test, isprintajte preporuke i ponesite ih u kupovinu.

Potražite novitete

Novi proizvodi dekorativne kozmetike obično su istaknuti na rafovima svih kozmetičkih brendova, pa ih je lako uočiti. To se odnosi i na limitirane kozmetičke linije (npr. za određeno godišnja doba). Ako vam se posebno dopadne određena nijansa sjenke, olovke ili laka za nokte iz sezonske linije, najbolje je da odmah napravite zalihu. Jer, kad se ta kolekcija rasproda, većina makeup proizvoda u nijansama koje su je obiležile više neće biti dostupna na tržištu.

Birajte šire palete

Kad krenete u kupovinu nove podloge, držite se brendova sa širokom paletom boja, jer ćete na taj način – čak i ako promašite jednu nijansu – dobiti nešto što vam približno odgovara.

Ako birate između dvije približne nijanse, opredijelite se za onu koja je neznatno tamnija od prirodne boje vaše kože. (Uvijek je možete nanijeti u tanjem sloju, što će posvijetliti boju, ukloniti višak, a i lice će dobiti topliji, osunčan izgled.) Ako već koristite određenu podlogu čija vam boja odgovara, ali želite da promijenite brend, ponesite bočicu u parfimeriju i uporedite je s onim što je u ponudi. Ovaj način upoređivanja – “bočica uz bočicu” – vrlo je precizan.

Kupujte u koracima

Kad ste suočeni s izborom od bar pedeset maskara različitih proizvođača, onda ga suzite prvo na kategoriju vodootpornih i nevodootpornih, a onda odaberite boju i, na kraju, namjenu – za gušće, duže ili uvijene trepavice. Ako ni tad niste sigurni, kupite maskaru koja trepavice čini gušćim, jer – uvijek ih najpre možete uviti, a onda ih produžiti nanoseći na njih drugi sloj.

Ubacite u korpu gratis pakovanja

U parfimerijama se često mogu videti gratis pakovanja (kozmetički proizvod + jedan ili dva poklon-proizvoda iste vrste), koja su kupcima privlačna zbog niske cijene. Često su to setovi koji sadrže maskaru, a budući da nju treba obnoviti svaka tri meseca, ovaj oblik kupovine zaista se isplati.

 

ljepotaizdravlje.ba

InspirationGP / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.