Kako preplanuli ten sačuvati što duže?

by | 6 Jula, 2022
Kako zadržati preplanuli ten što duže

Ako ste se pitali kako preplanuli ten sačuvati što duže – četiri savjeta donosimo u nastavku…

Vrijeme je godišnjih odmora, kupanja, sunanja… Mnogi od nas vole preplanuli ten (savjetujemo pametno sunčanje, uvijek) i želimo da ga zadržimo što duže. Čini li se i vama da je lakše dobiti boju nego očuvati je?

Kako preplanuli ten sačuvati što duže?

U nastavku donosimo četiri savjeta kako da preplanuli ten sačuvate što duže. Drugim riječima, vaša boja će mnogo manje da blijedi ako se pridržavate svega ovoga…

#1 Izbjegavajte agresivna sredstva za tuširanje

Izbegavajte sva sredstva za tuširanje i pranje kose koje sadrže jaka hemijska sredstva. Čitajte deklarcije i izaberite gel za tuširanje ili šampon koji je blaži, sadrži više prirodnih sastojaka i koji je nježniji prema koži.

Pročitajte i… Važnost SPF-a i pravilna zaštita od UV zračenja

Osim toga, poželjno je da se kupate mlakom vodom, dok bi trebalo da izbjegavate vruću ili hladnu vodu.

#2 Samno nježno prema koži

Agresivno trljanje kože peškirom nakon kupanja treba izbjegavati. Tapkajte malo kožu frotirom ili mekim peškirom, a preporučljivo je da nakon toga nanesete bebi ulje. Nakon toga, ostavite kožu da se potpuno osuši i upije ulje.

#3 Hladovina je zakon!

Možda vam zvuči paradoksalno, ali preplanuli ten ćete održati boravkom u hladu! Naime, i tu dospijevaju sunčevi zraci, ali slabiji nego oni na direktnom suncu. Na taj način čete održati boju, ali i spriječiti ljuštenje kože.

Pročitajte i… Dva važna savjeta za pametno sunčanje!

Osim toga, unosite dosta tečnosti dnevno, zato što i hidratacija organizma igra bitnu ulogu kada je održavanje boje u pitanju.

#4 Više narandžaste i zelene hrane

Pojedino voće i povrće sadrži više karotenoida. Upravo karotenoidi su potrebni kako bi se održao preplanuo ten što duže. Jedite više kajsija, jabuka, breskve, mrkvu, paradajz, papriku…

ljepotaizdravlje.ba

PeopleImages / iStock via Getty Images Plus