Kako uključiti glikolnu kiselinu u rutinu njege kože?

by | 15 Juna, 2024

Glikolna kiselina često se koristi u proizvodima za njegu kože kao pomoć u pilingu kože, poboljšanju teksture kože i smanjenju pojave finih linija i bora

Glikolna kiselina je glavni sastojak za koji možda niste znali da vam je potreban. Sjajan u posvjetljivanju tona i teksture kože, kao i smanjenju pojave finih linija, bora, izbijanja i mrlja, doista je rutinski must-have. No, to ne znači da ga možete samo ubaciti bilo gdje; s obzirom na to da je aktivni sastojak, potrebno je malo znanja prije nego što ga uvedete u svoj režim.

Glikolna kiselina je hemijski eksfolijant koji pripada kiselinama poznatim kao alfa hidroksi kiseline ili AHA. Naširoko korištene i dobivene iz šećerne trske, ostale AHA kiseline uključuju mliječnu, limunsku i bademovu kiselinu.

Pronalazi se u mnogim proizvodima za njegu kože kao što su sredstva za pranje lica i serumi, u blagim količinama, ali profesionalci ga često koriste u jačim formulacijama kao piling za kožu.

Glikolna kiselina moćan je sastojak s puno blagodati za kožu. Otpuštajući ljepilo koje drži mrtve stanice na vanjskoj površini kože, stratum corneum, glikolna kiselina pomaže otkriti mlađe, svježije stanice ispod.

Zahvaljujući ovoj sposobnosti prodiranja u dermis, sloj kože ispod epidermisa gdje kolagen izlučuju stanice fibroblasta, također pomaže u promicanju sinteze kolagena. Fantastična je i za liječenje akni. Kao i kod bilo koje kiseline, pretjerana uporaba ili kombiniranje s drugim jakim kiselinama može dovesti do iritacije kože.

Prečesta upotreba glikolne kiseline u visokim jačinama može dovesti do pretjeranog pilinga koji može uništiti zaštitnu barijeru kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lizzie Sobinoff (@lizalizzieelizabeth)

Ako vaša koža postane osjetljiva, pokazuje znakove crvenila ili ljuštenja, ili, ako se čini da je suha, prestanite koristiti. Ako ste u nedoumici, počnite s najnižom koncentracijom kiseline, koristite je svaka dva do tri dana i postupno povećavajte učestalost upotrebe i jačinu kiseline kako se vaša koža prilagođava.

Glikolna kiselina je učinkovita kada se koristi na normalnoj, mješovitoj i masnoj koži, ali osjetljiva koža treba biti oprezna s uranjanjem ravno u kožu jer može izazvati iritaciju. Ako je vaša koža osjetljiva ili sklona iritaciji, tada glikolna kiselina može izazvati reakciju poput suhoće, crvenila i povećati osjetljivost. Baš kao što biste u početku štedljivo koristili retinol, budite oprezni kada prvi put isprobate glikolnu otopinu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sofia Richie Grainge (@sofiarichiegrainge)

Jednostavan način da je uključite u svoju rutinu je putem sredstva za čišćenje, koje neće predugo doći u dodir s kožom i brzo se ispire. Također je dobar test za osjetljivost jer se glikolna kiselina odmah neutralizira u kontaktu s vodom. Nakon što se aklimatizirate možete prijeći na formulacije koje se ne ispiru, uključujući tonike, serume i hidratantne kreme, gdje će koncentracija biti malo veća.

Dok se proizvodi poput sredstava za čišćenje i tonika koji sadrže male količine mogu koristiti svakodnevno, većina ljudi smatra da je jednom ili dva puta tjedno dovoljno kada koriste nešto jače. Idealna koncentracija je negdje između 8 do 15 posto. Veće koncentracije glikolne kiseline će dati intenzivnije rezultate i ponuditi trenutni sjaj kože, ali ih smiju koristiti samo profesionalci.

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram