Kako se pravilno koristi regenerator za kosu?

by | 8 Aprila, 2022
Kako se pravilno koristi regenerator za kosu

Regenerator za kosu je pravo blago, ali  pod pretpostavkom da znate kako se pravilno koristi. Zato u ovom tekstu profesionalna frizerka ukazuje na greške kod nanošenja ovog preparata i kako to utiče na kosu.

Martina Kralikova, frizerka iz salona The Bohemians, kaže da je nanošenje regeneratora na pogrešna područja čest problem i objašnjava do čega to može dovesti.

Kako se pravilno nanosi regenerator za kosu?

Jedna od najčešćih grešaka je nanošenje regeneratora na korinen kose. Naime, vlasište proizvodi prirodni sebum za hranjenje korijena kose, pa će nanošenje regeneratora na tjeme učiniti korijenje previše masnim i ravnim.

Elina Sazonova via Pexels

“Silikoni se također često nalaze u regeneratorima i mogu uzrokovati nakupljanje na tjemenu. Trik za ispravnu upotrebu regeneratora je da ga nanesete od sredine dužine do vrhova kose, što je najstariji i najsuši dio kose. Ostavite ga da se upije oko minutu-dvije i isperite hladnom vodom kako biste zatvorili kutikule”, dodaje ona.

Regenerator za kosu – koja je prava mjera?

Stavljanje regeneratora na kosu najvažniji je korak u rutini njege kose i ako ga preskočite, vaša će kosa postati lomljivija. Ali, problem nastaje i ako ga previše stavljate.

“Previše regeneratora može uzrokovati nakupljanje proizvoda i učiniti kosu masnom. Koliko trebate koristiti zavisi od dužine i gustoće kose”, objašnjava Martina.

Pročitajte i… Najbolji vitamini za rast kose

Osim toga, važno je znati odabrati pravi tip proizvoda.

“Maske za dubinsko regenerisanje pune su prirodnih ulja i često se mogu koristiti i na tjemenu, ali ovako težak proizvod, ako se koristi na tanjoj kosi, otežaće je. Lagani regeneratori odlični su za tanku kosu koju s vremena na vrijeme možete dubinski regenerisati maskom. To je veoma važno ako često koristite fen ili peglu za kosu”, objašnjava za britanski Sun.

Za sve je potrebno vrijeme

Kod primjene regeneratora – ne smije biti žurbe! Važno je preparat umasirati u kosu, pustiti da djeluje kako je opisano na pakovanju i potom isprati proizvod.

“Maske za duboku regeneraciju nanesite i ostavite da djeluje najmanje 10 do 30 minuta s kapom za tuširanje. Ovo će vašu kosu ostaviti hidratiovanom i sjajnom. Kada koristite regenerator za kosu, obavezno ga potpuno isperite prije nego što krenete dalje. Ostavljanje ostataka regeneratora je uobičajeni problem koji može otežati kosu te će zbog toga izgledati prljavo i masno”, kaže Martina.

ljepotaizdravlje.ba

puhhha / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.