Categories Beauty

Pogodite šta sedmica bez šminke može učiniti koži vašeg lica

Vjerujemo da ovih dana pazite na svoje zdravlje – zdravo se hranite, vježbate i dovoljno spavate, a ako ste među onima koji ovih dana rade od kuće i slušaju uputstva ljekara te disciplinovano ostaju kod kuće – zašto ne biste napravili mali eksperiment sa svojom kožom u kojem, bez brige, nema rizika, samo dobrobiti?

Postavite izazov i sedam dana pokušajte ne nanijeti ni mrvicu šminke na vaše lice i vidi šta će se dogoditi.

Prema riječima dermatologinje Jessice Krant, ako sedam dana apstinirate od make upa, mogu se dogoditi prilično dobre stvari: “Ako nosite mnogo slojeva kozmetičkih proizvoda svaki dan, znači da ćete putem kože apsorbovati priličnu količinu hemikalija iz tih preparata. Što se šminke tiče, nosimo je samo na manjoj površini na licu pa to ne znači da je vaš make-up toksičan. Ipak, dobro je katkad pustiti kožu da se malo odmori od raznih slojeva… Recimo, sedam dana bez tekućeg pudera može pomoći smanjenju akni i prištića, ali može smanjiti i osipe koje uzrokuju iritirajući sastojci make-upa”.

To je sjajno, ali dr Krant kaže da ako odlučite duže ne nositi puder, recimo, na mjesec dana, mogu se potpuno izbjeći alergijske reakcije u budućnosti, a može doći i do znatnog poboljšanja stanja s aknama.

“Ako idete još dalje i ne šminkate se godinu dana, nenanošenje make-upa može generalno popraviti zdravlje vaše kože ako imate problema s njom, što onda uporno pokušavate skriti šminkom i upadate u začarani krug”, objasnila je.

Ako se ipak, čak ni u ovim uslovima, ne želite u potpunosti odreći make-upa, dermatologinja savjetuje da svaku večer temeljno skinete svu šminku kako bi koža prodisala te kaže da to učinite blagim, hidratizirajućim sredstvom jer će se čista, hidratizovana koža lakše oduprijeti iritirajućim sastojcima make-upa koje ćeš sutradan nanijeti.

I iako je osjetljivost kože vrlo individualna, dr Krant preporučuje da bi generalno bilo dobro izbjegavati sastojke povezane s konzervansima baziranima na formaldehidima koji su na deklaraciji često označeni kao “miris”, ftalatima, te bilo čime što je povezano s benzenom te BHA aditivom.

Izvor: miss7.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *