Eksperti odgovaraju

by | 11 Februara, 2011

Zimski make up
Isprobajte novi, odvažni stil šminkanja očiju

  • Tamnom olovkom za oči boje šljive i metaliksivom povucite liniju duž gornjih i donjih trepavica. Potom štapićem za uši ublažite linije tako da boja bude suptilnija.
  • Upotrijebite mat sjenu u boji olovke, zbog naglašavanja, ili u kontrastnoj boji, kao što je bakar. Nanesite je preko linije koju ste izvukli olovkom da biste kreirali efekat “dima”.
  • Završite šminkanje nanošenjem svjetlucave sjenke u kontrastnoj boji. Srebrna i bijela odlično se slažu sa sivom i platinastom, a bakarna ili ružičasta sa sjenom boje šljive. Utrljajte ovu sjenu preko cijelog kapka, do ivica obrva.
  • Na kraju, namažite trepavice braon ili crnom maskarom koja će povećati njihov volumen.
  • Info plus

Zimski make-up

P – Željela bih da u novogodišnjoj noći imam frizuru kao Molly Sims i Taylor Swift. Zanima me koja dužina kose je neophodna za postizanje ovakvog hair looka, da li ova frizura podjednako dobro pristaje crnkama i plavušama, i kako se pravi da bi bila postojana?
O – Ova frizura može da se napravi uz vrlo malo truda. Poželjno je da vaša kosa bude duga do ramena, mada se sličan efekat može postići i sa kraćom kosom, ali je u tom slučaju ovakvu frizuru malo komplikovanije napraviti. Navijte kosu na viklere i čim ih skinete lagano je pokupite pomoću ukosnica i šnalica. Ukoliko je vaša kosa ravna, možete je prvo pokupiti, a potom figarom uviti željene pramenove. Svaka frizura, ako je urađena sa stilom, podjednako dobro pristaje i crnkama i plavušama. Ukoliko je profesionalno napravljena, ne bi trebalo da imate problema sa njom ni u novogodišnjoj noći ni za reprizu. Međutim, kada su u pitanju važni događaji, moj savjet je da posjetite frizerski salon kako biste bili sigurni da ce vaša frizura biti postojana tokom cijele večeri.
Haris Hodžić, Frizerski salon As, 033 644 195

Zimski make-up

 P – Gotovo nikada ne izlazim iz kuće bez make upa. Krajem sljedećeg mjeseca idem na zimovanje, ali ne želim ni na snijegu da se odreknem šminke. Koje preparate treba da koristim da ne bih izgledala prešminkano i smiješno na ski-stazi?
O – Bez obzira na to koji ćete puder odabrati, važno je da on odgovara vašem tipu kože i prija vašem licu. U svakom slučaju, upotrebu pudera radije preporučujem tokom zime nego ljeti, jer on može da bude dodatna zaštita od vjetra. Uvijek se možete odlučiti za mineralni puder, ali nikako ne smijete da zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom. Tonirana krema takođe može da bude dobro rješenje. Lice možete diskretno osjenčiti bronzerom, a ako skijate, zaboravite maskaru, jer će se ona razliti čim oči malo zasuze zbog vjetra. Ukoliko ste ipak ovisni o maskari, odaberite onu koja je vodootporna. Usnama će uvijek dobro doći balzam za njegu ili sjaj.
Medina Fazlibegović, salon Dodir, 061 708 087

Teški puderi u debelim slojevima naglašavaju bore na licu. S druge strane, lagani i rastresiti puderi (u prahu) odgovaraju svakom licu, naročito ako su bore izraženije