Navike koje mislite da radite ispravno, a zapravo su skroz pogrešne

feb 3, 2021 Njega

Stručnjaci su otkrili da ljudi često prave greške u održavanju vlastite higijene – i to neke koje zapravo mogu biti uzrok bolesti. 

Kako prenosi BrightSide, potpuno uklanjanje dlačica iz nosa nije dobro. Te dlačice sprječavaju prašinu, pelud i druge alergene da ulaze u pluća, pa ih nemojte uklanjati, osim ako baš ne vire iz nosa, i tako uništiti njihovu funkciju.

Druga stvar koju mnogi rade, pogotovo u hladnim mjesecima, jeste pranje ruku u vrućoj vodi misleći da će tako ubiti bakterije. Da bi se to dogodilo, voda mora dostići temperaturu od čak 100°C, što nikako ne biste izdržali. Osim toga, toplija voda agresivna je za kožu, pa biste mogli imati jako suhe ruke.

Još jedna stvar koju mnogi rade jeste da nakon tuširanja peškir s kojim su se obrisali ostave u kupatilu. Vlaga koja se nalazi u kupatilu nakupit će razne bakterije na peškiru, a onda ćete ih vi nakon idućeg tuširanja prenijeti na kožu.

Preporučuje se da svaki put uzmete novi peškir iz ormara ili da ga osušite izvan kupatila.

Kada ste izašli iz tuš kabine, odmah ste stavili dezodorans? Potpuno pogrešno. Ako vaša koža nije potpuno suha, a sigurno neće biti odmah nakon tuširanja čak i ako se dobro obrišete, dezodorans nema nikakvu funkciju. Pričekajte deset minuta i onda ga stavite. Još jedna stvar koju trebate održavati čistom jeste četka za kosu. Na njoj se nakuplja mnoštvo ulja, bakterija i prašine, a ako je ne čistite redovno, sve to prenosite na kosu koja se onda počinje brže mastiti i prljati.

 

vecernji.hr

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.