Suho četkanje – tretman koji trebate već danas isprobati

nov 6, 2020 Tijelo

Tretmani njege kože postojali su vijekovima unazad, a u posljednje vrijeme sve češće mnogi od njih doživljavaju svoj povratak. Jedan od takvih je i suho četkanje ili dry brushing koji je “oživio” finski wellness guru Paavo Airola i ponovo plasirao na listu trendi i djelotvornih tretmana kože.

Prva stavka na to-do listi jeste – nabaviti četku od prirodnih vlakana, ponavljamo, prirodnih vlakana, jer će sintetika napraviti više štete nego koristi. Najbolji izbor je drvena četka s mekanim čekinjama i drškom kako biste mogli dohvatiti svaki milimetar svog tijela.

Četkajte kožu kružnim pokretima i uvijek prema srcu, počevši od stopala. Svaku zonu tijelu prođite nekoliko puta, a izbjegavajte intimno područje i oštećenu kožu. Pazite da ne četkate pregrubo, nikako ne biste smjeli stvoriti ogrebotine na koži, no vaša koža je pametan organ i možete očekivati da će se naviknuti i postati otpornija, pod uslovom da ste u provođenju ovog tretmana redovni.

Nakon tretmana obavezno je tuširanje kako biste uklonili ostatke mrtve kože, a za pokretanje cirkulacije kombinirajte hladno i vruće tuširanje. Suho četkanje prakticirajte prvih mjesec dana svaki dan, a kasnije će biti dovoljno i 2 puta sedmično. Prednosti redovnog provođenja ovog tretmana su višestruke, a za vas će napraviti sljedeće: odstraniti odumrle ćelije kože, potaknuti cirkulaciju, pokrenuti limfu i izbaciti višak vode iz organizma, postepeno ukloniti celulit, podariti vašoj koži detoksikaciju, ojačati vaš imunološki sistem, stimulirati brži rast novih ćelija kože, utegnuti kožu i stimulirati rad hormona i žlijezda. Povjerenje u djelotvornost ovog tretmana, osim što ga šakom i kapom reklamiraju brojni celebovi poput Mirande Kerr i Gwyneth Paltrow, ulijeva nam činjenica da se radi o konceptu koji ne obećava instant rezultate poput zamaha čarobnim štapićem, već da se radi o tretmanu koji zahtijeva redovno prakticiranje i disciplinu.

elle.hr

Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.