Ovo su prvi znakovi koji otkrivaju da vam ne odgovara hidratantna krema

by | 7 Septembra, 2022

Postoji mnogo proizvoda za njegu kože nerijetko je zaista težak zadatak pronaći onu kremu koja u potpunosti odgovara vašem tipu kože.

No, postoji pravilo pri kupovini kreme za lice te je potrebno testirati ju 15 dana kako bi uvidjeli da li vam odgovara. U tom periodu bi trebalo da se pokažu prvi rezultati, odnosno negativne reakcije ukoliko vam ne odgovara.

Postoji nekoliko jasnih znakova da trenutno koristite kremu koja vam ne prija, a ukoliko uočite barem jedan od njih, vrijeme je za novi proizvod.

Krema vas peče

Ako je vaša koža izuzetno osjetljiva, da vam krema ne odgovara, najvjerovatnije ćete osjetiti već pri prvom nanošenju, u vidu blagog peckanja koje polako prerasta u iritaciju . Česta greška je ta što iritaciju kože na početku nanošenja opravdavamo time da je to normalno jer proizvod deluje. Kod hidratantnih krema peckanje je nepoželjno, kao i zatezanje kože lica, jer bi one prvobitno trebalo da nahrane kožu i stvore nježan osjećaj na licu.

Pročitajte i… Kako se riješiti mitesera preko noći?

Bubuljice

Možda nećete odmah povezati bubuljice sa kremom za lice, ali njihova neobična pojava može biti usljed neadekvatne reakcije kože na kremu i njene sastojke. Teže i masnije kreme u kombinaciji sa ovim mogu izazvati akne i upale na koži. Ako ste skloni izbijanju akni od nove kreme, birajte oil-free formulacije i prestanite sa problematičnom kremom.

Crvenilo i osip

Postoji više razloga zašto vam je koža crvena i osuta poslije nanošenja kreme, a jedan od njih je najjednostavniji, a to je da imate osjetljiv tip kože. Osim toga, možda ste alergični na neki od sastojaka kreme a da to ni ne znate, ili je vaša koža odreagovala na vještački miris iz kreme za lice. Jednostavnost je ključ. Preporučuje se da birate blage, hiperalergene formulacije iz apoteka, koje nemaju miris.

Masna koža ujutru

Ako primijetite da vam se koža ujutru previše sija, možda koristite pretešku noćnu kremu. Ovo također važi i za dnevnu kremu, prvi znak da vam krema ne odgovara jeste ako se od nje brzo prosijate. Ona na taj način opterećuje pore i čini da se sebum još više luči. Ako imate problem sa teksturom krema, igrajte na sigurno i za sebe izaberite kreme na bazi vode (nikako na bazi ulja) ili one gelaste formule.

 

ljepotaizdravlje.ba

fizkes / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.