Pet savjeta za idealnu noćnu njegu za svaki tip kože

by | 20 Novembra, 2023

Noćna njega lica u pet koraka omogućiti će vam da se probudite s besprekorno sjajnom kožom

Da je san nužan za obnovu cjelokupnog organizma ponavljaju nam i stručnjaci i holivudske zvijezde, a to vrijedi i za naš najveći organ – kožu. Kad je o regeneraciji kože i ljepoti riječ, san može da ima još snažniji efekat na nju, ali uz dobru večernju skincare rutinu. Za razliku od dnevne nege čiji je cilj zaštita, noćna njega se fokusira na obnovu i hidrataciju, a dovoljno je (samo) pet koraka prije spavanja.

Čišćenje

Bez obzira na to da li ste nosile make up ili ne, navečer je neophodno da očistite lice od svega čemu je bilo izloženo tokom dana, a tu najviše mislimo na zagađenje iz okoline. Ukoliko koristite puder, stručnjaci preporučuju dvostruko čišćenje, a ako ne, dovoljan je nježan čistač u vidu micelarne vode koja neće oštetiti zaštitnu barijeru kože.

Toniranje

Preporučuje korištenje tonera nakon čišćenja kako bi se uravnotežio pH kože, te ističe da je važno da formula bude bez alkohola. Također, toner će učiniti da serumi i kreme koje ćete nanijeti kasnije dublje prodru u kožu.

Krema za područje oko očiju

Danas su rijetki oni čiji dani ne uključuju puno vremena pred ekranom, a to podrazumijeva i veliki napor za oči. Stoga za opuštanje navečer nanesite kremu za područje oko očiju, te priuštite sebi nježnu masažu tog područja, kako bi proizvod bolje upio, a vi opustili.

Može li tuširanje hladnom vodom pomoći kod akni?

Serum

Noć je idealno vrijeme za specifičnu njegu i aktivne sastojke koje najčešće izbjegavamo tokom dana jer mogu da reaguju na sunčevu svjetlost. Retinoidi, vitamini, kiseline i druge aktivne komponente koje pomažu u borbi protiv bora i pigmentacija namjenjeni su za korišćenje navečer, a ono što je uvijek važno da imate na umu jeste da će rezultati biti vidljivi tek nakon nekoliko sedmica, pa je bitno da ne odustanete ako ne vidite rezultate nakon par dana. Uvodite jedan po jedan aktivan sastojak kako biste smanjili rizik od iritacija. Ukoliko vaša koža loše reaguje na agresivne sastojke poput retinola, odaberite njegovu alternativu ili umirujući serum sa sastojcima poput niacinamida ili aloe vere.

Hidratacija

Završni korak noćne njege je hidratacija, bilo da se radi o kremi, ulju ili maski koju možete da ostavite preko noći. Ovim korakom ‘zaključavaju se’ svi ranije naneseni sastojci i hidrira se koža tokom noći. Korisno je i da znate da za noć nije neophodno da koristite proizvod na kojem piše ‘noćna krema’ – možete koristiti i svoju dnevnu kremu, ukoliko ne sadrži SPF i bogata je hranljivim sastojcima.

 

ljepotaizdravlje.ba

undrey / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.