Primjećujete li bore oko usana, evo šta trebate napraviti

by | 26 Oktobra, 2022

Produbljivanje bora oko usana jedan je od prvih znakova starenja s kojima se susrećemo još u 30-ima

Bore oko usana se mogu pojaviti iz više razloga. Naime, linije i bore oko usta uzrokovane su istim faktorima koji izazivaju pojavu linije i bora na ostatku lica. Starenjem koža postepeno gubi kolagen i elastin, postaje suha, a na kraju dolazi do gubitka masnoća i mišića, što sve doprinosi pojavi finih linija, bora i eventualno do opuštene kože.

Ipak, koža oko usana je posebno sklona boranju jer je tu najtanja i najbitnije – jer je mišiće na ovom dijelu najviše koristimo.

Kako tretirati bore uko usana

Pozabavite se životnim navikama

Spoljni faktori doprinose nastanku finih linija i bora, pri čemu UV oštećenje od sunčevih zraka najviše doprinosi ukupnom starenju kože. Smatra se da je oko 80% starenja kože posljedica UV oštećenja. Dakle, ne samo da je važno zaštititi svoju kožu od sunca, već može pomoći i prestanak pušenja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Skin Renewal Bedfordview (@skinrenewalbedfordview)

Pušači obično razvijaju duboke vertikalne linije na koži iznad gornje usne. Dim cigareta stvara slobodne radikale, koji oštećuju elastin i kolagen kože, ubrzavajući starenje kože. Dakle, ako trenutno pušite, najbolje je da prestanete ukoliko želite da se riješite bora na usnama.

Pročitajte i… Med je odličan saveznik u borbi protiv akni

Sljedeća životna navika može biti donekle iznenađujuća, ali ako redovno pijete kroz slamku, to također može doprinijeti pojavi bora oko usana.

Redovno nosite kreme sa zaštitnim faktorom

I ova stavka spada u mijenjanje loših životnih navika. Veoma je bitno da pazite kako se i koliko izlažete Suncu. Ukoliko to radite, preporuka je da uvijek stavljate kreme sa SPF-om kako biste blokirali štetne UV zrake.

Preporuka je da nosite kremu za sunčanje širokog spektra, najbolje faktor 50 tokom cijele godine, čak i kada je napolju oblačno ili hladno.

Uvedite retinol u svoju rutinu

Retinoidi mogu biti korisni u liječenju finih linija i bora oko usana. Oni su ujedno i sastojak za koji je dokazano da poboljšava izgled kože, te ne čudi što ih dermatolozi decenijama koriste u tu svrhu. Tretinoin je najsnažniji retinoid, ali je dostupan samo na recept, te je bitno da se prvo posavjetujete sa stručnjacima.

Bitno je istaći da koža oko usana može biti prilično osetljiva i sklona iritaciji, pa je savjet da počnete sa nježnijim retinoidom, kao što je retinil palmitat, retinol ili retinaldehid i ne zaboravite da kožu “tamponirate” slojem hidratantne kreme prije nanošenja proizvoda. Također, retinoidi mogu učiniti budete osjetljiviji na sunčevu svjetlost tokom prvih nekoliko mjeseci upotrebe, a također ih razgrađuje i sunce, pa ih uvijek uključite u svoju večernju rutinu njege.

Posjetite dermatologa

Kozmetički proizvodi i promjena stila života mogu pomoći kod manje izraženih bora, ali ako imate duboke bore oko usana, mogli biste iskušati hijaluronske filere, laserski tretman ili microneedling.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

CentralITAlliance / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.