Salicilna kiselina – sve što trebate znati i kako je uvrstiti u svoju beauty rutinu

by | 24 Novembra, 2023

Spasonoša za bubuljice, akne, mrlje i ožiljke – salicilna kiselina potieče iz kore vrbe i dio je porodice beta hidroksi kiselina

BHA su alfa hidroksi kiselina, topljive u ulju. To znači da mogu prodrijeti sve do onih žlijezda u vašoj koži gdje nastaje ulje. Stoga, ako imate masni tip kože i podložni ste miteserima, bubuljicama, aknama ili začepljenim porama, onda je salicilna kiselina sastojak koji nedostaje vašoj skincare rutini.

Je li salicilna kiselina dobra u rješavanju problema bubuljica i akni?

Salicilna kiselina, sastojak ekstrahovan iz kore vrbe, jedna je vrsta hemijskog pilinga koji se zove beta-hidroksi kiselina (aka BHA). Kada se bakterije, nečistoće, sebum i mrtve ćelije kože pomešaju, u vašim porama se formira začepljenje. Za razliku od hemijskih pilinga zvanih alfa-hidroksi kiseline (AHA), koji su rastvorljivi u vodi i idealni za površinski piling, salicilna kiselina je rastvorljiva u ulju, što je čini sposobnom da prodre duboko i ukloni sva začepljenja u porama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sasha Mei (@sasha.mei)

Prednosti salicilne kiseline

Zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima, salicilna kiselina se koristi za liječenje niza stanja kože: od bradavica do peruti. Evo kako salicilna kiselina djeluje na kožu:

Eksfolira mrtvu kožu: ona pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što zauzvrat može poboljšati teksturu kože.
Omekšava sadržaj začepljenih pora: može da prodre u pore, olabavi „lijepak“ koji uzrokuje da se ćelije kože slijepe i pore začepe i potom neutrališe sadržaj pora
Uklanja višak masnoće: pošto je rastvorljiva u ulju, ona može da prodre ispod površine kože da bi očistila višak sebuma iz pora i smanjila masnoću
Sprečava bijele bubuljice i mitesere: Ne samo da salicilna kiselina liječi postojeće nepravilnosti, već sprečava nastanak novih mitesera i bijelih bubuljica
Bori se protiv akni: Pošto je lipofilna, salicilna kiselina može prodrijeti duboko u pore kako bi spriječila nastanak akni u budućnosti.
Minimizira pore: Kao adstringentni proizvod, salicilna kiselina može zategnuti kožu i na taj način smanjiti pojavu pora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fredrika Akander Lees (@fakander)

Kako pravilno koristiti salicilnu kiselinu?

Preporučena koncentracija proizvoda sa salicilnom kiselinom varira od osobe do osobe i o njoj treba razgovarati sa svojim dermatologom, a isto važi i za to koliko često koristite tretman salicilnom kiselinom. Generalno, trebalo bi je početi primenjivati nekoliko puta sedmično i pratiti reakciju kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mathilde Lacombe (@mathildelacombe)

Ko sve može koristiti salicilnu kiselinu?

Ako imate akne, proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu su vaši novi najbolji prijatelji. Iako svim tipovima kože prija dobra eksfolijacija dva ili tri puta sedmično, salicilna kiselina je posebno korisna za kožu sklonu aknama. Ako vam je koža osjetljiva, onda proizvode sa ovim sastojkom morate koristiti pažljivo. Što ne znači da je treba potpuno izbjegavati.

Donosimo vodič kako uključiti glikolnu kiselinu u rutinu njege kože

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram/sindiarifi