Sve što trebate znati o tetovažama i laserskom uklanjanju dlačica

by | 11 Augusta, 2023

Lasersko uklanjanje dlačica postoji od kasnih 1980-ih, ali ako provodite puno vremena na TikToku, mogli biste pomisliti da je ta tehnika neki novi trend

Tretman je postao nevjerovatno popularan u aplikaciji, s više od 1,8 milijardi pregleda hashtag #laserhairremoval . Ova popularnost djelomično je posljedica nove internetske opsjednutosti IPL uređajima za uklanjanje dlačica kod kuće — spominjanje IPL uklanjanja dlačica premašilo je 23 miliona pregleda na TikToku — koji korisnicima omogućuju uklanjanje neželjenih dijelova dlačica iz udobnosti doma .

Budući da je lasersko uklanjanje dlaka izazvalo mnogo pažnje na internetu, moglo bi biti iznenađenje da to nije najbolja opcija za sve. Ovo je posebno istinito ako imate tetovaže. Unaprijed saznajte sve što trebate znati o laserskom uklanjanju dlačica i tetovažama.

Šta je lasersko uklanjanje dlačica?

Lasersko uklanjanje dlačica nevjerovatno je popularan kozmetički tretman koji trajno uklanja dlačice (ili barem značajno smanjuje njihovu gustoću). Da biste postigli takve rezultate, morate se podvrgnuti višestrukim tretmanima i imati dovoljno tamnu kosu da laser može adekvatno usmjeriti svaki folikul.

Laser radi na specifičnoj valnoj duljini koja cilja na pigment u folikulu dlake, također poznat kao melanin. Bijele i sijede dlake nisu kandidati za lasersko uklanjanje dlaka jer nema dovoljno pigmenta koji laser može ciljati, iako se lasersko uklanjanje dlaka može izvesti na svim bojama dlaka, ono općenito najbolje djeluje na tamnim dlakama, s obzirom da ima više pigmenta.

Budući da naše dlake rastu u fazama, jedan tretman vas neće u potpunosti riješiti neželjenih dlačica. Lasersko uklanjanje dlaka uništava folikul dlake tokom faze rasta, a svi folikuli dlake u fazi mirovanja ostaju nepromijenjeni. Zbog toga je potrebno više tretmana kako bi se postiglo potpuno smanjenje dlačica na određenom području tretmana.

Općenito, lasersko uklanjanje dlačica siguran je i učinkovit tretman za uklanjanje neželjenih dlačica – sve dok nemate tetovaže.

Možete li se raditi lasersko uklanjanje dlačica preko tetovaže?

Dok su laseri dizajnirani samo za ciljanje pigmentacije unutar folikula dlake, bitno je istaći da kada je o tetovažama riječ može rezultirati opeklinama, boli i oštećenjem kože i tetovaže. Iako se laseri za uklanjanje dlačica razlikuju od lasera za uklanjanje tetovaža, mogu imati sličan učinak. Lasersko uklanjanje tetovaža radi pomoću lasera koji cilja pigmente u tinti za tetovaže, razbijajući pigment snopom svjetlosti visokog intenziteta.

Postoje li načini za lasersko uklanjanje dlačica s tetovažom?

Ne savjetuje se dodavanje lasera u kombinaciju kada imate tetovažu. Opekotina na koži mogla bi rezultirati trajnim ožiljkom i unakaženjem, Dakle, na kraju dana, ako želite napredovati s laserskim uklanjanjem dlačica na području na kojem imate tetovažu, prvo ćete morati ukloniti tetovažu.

Alternative laserskom uklanjanju dlačica

Sada kada znate da je lasersko uklanjanje dlačica zabranjeno ako imate tetovaže, možda se pitate što možete učiniti da svoje tijelo riješite neželjenih dlačica. Na pristupačnijem kraju spektra, brijanje i depilacija sigurni su načini za uklanjanje dlačica s tijela koje prekrivaju tetovaže . Samo pripazite da idete sa zrnatošću (drugim riječima, nemojte se brijati ili depilirati u suprotnom smjeru u kojem vaša dlaka prirodno raste). I, kao što je uvijek slučaj s brijanjem (tetovaže ili ne), koristite čisti brijač s oštrim oštricama, jer tupi rubovi mogu potencijalno dovesti do posjekotina i posjekotina.

Kako prirodnim putem i bezbolno ukloniti neželjene dlačice?

Ako ste voljni uložiti više u svoj put uklanjanja dlačica, elektroliza je odlična opcija za dugotrajnije rezultate. Tijekom elektrolize, električna struja se isporučuje do dna folikula, uništavajući korijen i oštećujući folikul kako bi se spriječio rast kose. Budući da elektroliza ne ovisi o pigmentu ili melaninu, sigurna je za tetovirana područja te bijele i sijede dlake koje se ne mogu tretirati laserskim uklanjanjem dlačica.

Budući da lasersko uklanjanje dlačica i tetovaže ne idu ruku pod ruku, važno je imati na umu svoje opće kozmetičke ciljeve prije tetoviranja ili zakazivanja termina za lasersko uklanjanje dlačica.

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.