Zašto nastaju bore i kako ih jednostavno smanjiti?

by | 4 Januara, 2024

Bore, tanke linije i prvi znakovi starenja problemi su s kojima se koža susreće u sve ranijoj dobi

Iako je potpuno prirodan i svima neizbježan proces starenja, uočavanje prve bore na licu za niti jednu ženu nije ugodno iskustvo. Svima je poznato da koža s godinama gubi elastičnost što je bitan korak da se stvore tanke linije i bore, no odakle one zapravo dolaze?

Bore su neizbježan dio starenja, ali postoje i mnogi unutarnji i vanjski čimbenici koji mogu ubrzati razvoj i nastanak bora.

Starenje

Sa starenjem, glatka koža polako nestaje jer je broj tvari koje našu kožu čine glatkom u sve većem padu. Te tvari su zapravo kolagen, elastin i hijaluronska kiselina. Kod mlade kože, pravilan raspored dermalnog tkiva, kolagen i elastin pridonose izgradnji strukture kože čije su glavne karakteristike ujednačeni ten i čvrstoća kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SOFIA (@spasojevicsofija)

Svake godine kolagen u tijelu pada za čak 1% što u kombinaciji sa sve slabijom strukturom dermalnog tkiva uzrokuje gubitak čvrstoće kože i pojavu bora. Starenje također smanjuje sposobnost zadržavanja vlage i stvaranja ulja, što sve doprinosi procesu nastanka bora.

Kontrakcije mišića lica

Bore između obrva, kao i bore oko očiju, rezultat su kontrakcija mišića. Nasmijani, namršteni, škiljeći i drugi uobičajeni izrazi lica dovode do toga da ove bore postaju izraženije. Tokom vremena takve bore, uz dodatnu “pomoć” gravitacije, na licu stvaraju jastučiće i opuštene kapke.

Sunčeva svjetlost

Dugotrajno i pretjerano izlaganje suncu oštećuje kožu i na njoj uzrokuje oštećenje kolagena što dovodi do dodatnog slabljenja elastične, oslabljene strukture kože koja će biti podložnija za nastanak bora. Da biste spriječili negativni utjecaj sunca na kožu i odgodili nastanak bora, nastojite izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost od 10h do 16h te nanositi SPF kremu za sunčanje svaki dan, čak i zimi kada je oblačno. Ako je koža prilikom izlaganja suncu nezaštićena, UV zrake mogu doprinijeti nastanku bora

Suhoća kože

Kao posljedica smanjenja funkcije kože, starija koža sve se više isušuje i podložna je problemima kao što su svrbež i hrapavost kože. Uz ostale čimbenike, tome je uzrok i smanjena proizvodnja hijaluronske kiseline koja nastaje u koži. Hijaluronska kiselina je vezivna tvar koja okružuje stanicu i pruža koži mladenački izgled i zaglađenost. Smanjenje ove prirodne tvari u koži znači poremećaj u strukturi kože koja postaje podložnija stvaranju bora.

Poznato je da ishrana itekako utiče na opšte stanje kože, a kreme, serumi, maske i pilinzi za lice neće imati efekta ukoliko uz sve to o njoj ne vodimo računa i iznutra.

Hidratacija je jedna od ključnih stavki, ali i namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam. Neke od njih mogu usporiti proces starenja i pojavu bora, pa nema sumnje da će ih većina pripadnica ljepšeg spola što prije uključiti u svoj jelovnik.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima i pomažu u održavanju zdrave strukture i elastičnosti kože, što je ključno za održavanje mladolikog izgleda.

Avokado

Avokado je odličan saveznik za njegu i ljepotu, a možete ga jesti, ali i koristiti kao masku za lice. Sadrži vitamine C i E i djeluje kao prirodni ovlaživač i oblik kolagena, što je izvrsno za kožu.

Orasi

Orasi imaju visoke koncentracije vitamina B i E, te pomažu u sprečavanju oštećenja kože i sprečavaju fine bore, a mogu pomoći i kod ublažavanja tamnih kolutova oko očiju.

Jaja

Jaja, posebno bjelanca, zaglađuju kožu. Čine bore manje vidljivim i osiguravaju aminokiseline koje su odlične u borbi protiv starenja.

Ananas

Ananas je bogat vitaminom C i antioksidansima koji poboljšavaju zdravlje kože. Ovo voće također pomaže u smanjenju pojave finih bora i poboljšava elastičnost kože.

 

ljepotaizdravlje.ba

Youngoldman / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.