Kada nestane strasti: Stručnjaci savjetuju kako da probudite želju i vratite stari žar

U dugim vezama, a kasnije i brakovima sasvim je normalno da vremenom dođe do opadanja strasti među partnerima, te i da se aktivnosti u krevetu prorijede, a tome su u zadnje vrijeme, prema riječima stručnjaka, sigurno još više doprinijeli i stanje izolacije, kao i više vremena koje provodimo sa partnerom.

by | 30 Aprila, 2021

Mnogi parovi, prema istraživanjima, prakticiraju duži seks, ali svega jednom u dvije sedmice, nego brzi seks i do tri puta sedmično. Osim preferencija, učestalost seksualnih odnosa ovisi o libidu partnera – koji se znatno smanjio kod mnogih tokom pandemije, pokazalo je istraživanje firme za trgovinu seks igračkama Lovehoney.

Normalno je, kažu stručnjaci da se seks u određenim fazama prorijedi, ali mnogi su interes izgubili zbog izolacije i stalnog provođenja vremena s partnerom, a neki i zbog nervoze i anksioznosti koju osjećaju zbog cijele situacije s koronavirusom. Sve to negativno utječe na libido, no to ne mora postati hronično stanje, već se strast u vezu može vratiti.

Počnite s razgovorom

Najvažnije je razgovarati s partnerom i imati otvorenu komunikaciju. Prisjetite se kako je bilo prije, šta se sve promijenilo u spavaćoj sobi, ali i u svakodnevici, pa pokušajte zajedno doći do uzroka problema i rješenja.

Pronađite vrijeme samo za sebe

Odvojite malo vremena za sebe, posvetite se jedno drugome, uživajte uz večeru i svijeće, film ili muziku, razgovarajte, pokušajte se ponovo povezati i napraviti nešto što dugo niste jer ste upali u rutinu uzrokovanu karantenom.

“Oživite” stare navike

Ne morate svaki put ostati kod kuće. Priuštite si vikend u hotelu, u toplicama, na moru ili u planinama. Zavodite jedno drugo kao da ste se tek upoznali. Uredite se onako kako ste to radili na početku vaše veze, savjetuju stručnjaci za The Sun i dodaju da seks ima jako puno pozitivnih učinaka na zdravlje – smanjuje stres, opušta, jača samopouzdanje, ublažava bol te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

vecernji.hr

LightFieldStudios/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.