Neredovni seksualni odnosi mogu dovesti do ovih 5 stanja

Održavanje redovnih intimnih aktivnosti osim za zadovoljenje osnovne ljudske potrebe, donosi i dugovječnost i dobro zdravlje, ali ukoliko to izostane  dešava se sljedeće...

by | 28 Marta, 2021

1. Želja za seksom polako nestaje

Kod seksualnog nagona vrijedi pravilo ‘koristi ga ili ga izgubi’. – Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju osjećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom ‘Daleko od pogleda, daleko od srca’ – objašnjava dr. Sari Cooper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalne stijenke se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu. – Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Cooper.

3. Smanjena je lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stijenki vagine, a oboje su posljedica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imat će puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Lauren Streicher.

4. Mjesečnice su bolnije

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvriježenom mišljenju, seksualni odnos za vrijeme mjesečnice može ublažiti menstrualne grčeve.

– Maternica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije maternice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Također, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Schneider.

5. Manji je rizik od spolnih bolesti

Ne samo da će smanjiti rizik od dobijanja neke spolne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr. Streicher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje unutar 24 sata nakon spolnog odnosa, a ‘Američki magazin porodičnih doktora’ je otkrio kako je ‘učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta.

24sata.hr

Jacob Ammentorp Lund/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.