Savjeti kako da povratite strast u vezu u vrijeme pandemije

Zbog pandemije mnogi parovi više vremena provode zajedno u stanovima i kućama, što je kod većine dovelo do toga da se osjećaju kao cimeri. Da malo "razdrmate" usnule strasti pokušajte sa ovim savjetima...

by | 11 Aprila, 2021

Mnogi parovi su proteklih godinu dana bili jedno uz drugo uz malo ličnog prostora. Neki su možda i doživjeli pad u intimnom području što je u određenoj mjeri i očekivano, objašnjava dr. Elena Touroni, psihologinja i savjetnica.

Iako je prirodno, ipak, ovaj gubitak osjećaja i novi fokus na praktičnost znači da se neki parovi više osjećaju kao ‘cimeri’, nego kao romantični partneri. Dobra vijest je da je to sasvim normalno i da za to postoje neka razumna objašnjenja.

1. S partnerom ste 24/7 

Prije biste se vjerovatno vratili s posla i bili biste uzbuđeni što vidite svoju bolju polovicu. Jedva ste čekali zajednička druženja. Ali pandemija je izbrisala te granice i uklonila mnoge romantične rituale, poput izlazaka na spojeve i na večere. Umjesto toga, parovi su prisiljeni provoditi svaku minutu dana jedno s drugim. Što, naravno, ostavlja posljedice.

– Neki bi parovi mogli uživati u lockdownu jer su skupa, ali većina nas želi i treba svoj vlastiti lični prostor i mir. Osjećaj da nemate vremena za sebe mogao bi iz veze ukloniti romantiku, strasti i intimnost. Čak i onim parovima koji su uživali provoditi više vremena sa svojim boljim polovicama, monotona priroda života u lockdownu teško pada. Bez mogućnosti zajedničkog uživanja u novim iskustvima, stvari mogu postati dosadne. Kada stvari postanu dosadne nestat će i romantika i strast – objašnjava za Metro doktorica Katherine Hertlein, terapeutkinja za parove i stručna savjetnica za seksualnu terapiju.
2. Svakodnevni se život dramatično promijenio – Ono što radimo u našem svakodnevnom životu neizbježno utječe na našu dinamiku odnosa. Možda ste prije korone oboje radili puno radno vrijeme ili ste možda vi bili primarni izvor prihoda u vašoj porodici, a sada vaš partner ima tu odgovornost? S obzirom na promjene u svakodnevnom životu, trebat će vam vremena da takve promjene prihvatite i da se naviknete na njih jer one mogu utjecati na funkcioniranje i dinamiku vaše veze. Nova dinamika odnosa utjecat će na vaše osjećaje pa biste mogli biti nezadovoljni i mogli biste početi ignorirati partnera – govori Katherine.

3. Mentalna i fizička iscrpljenost

Postoje oni koji su u pandemiji izgubili kilograme i oni koji su ih dobili. S obzirom na to, mnogi se više ne osjećaju seksi i nisu oduševljeni kada partner spomene seks i romantiku. – S obzirom na to da su svi pod neizmjernim pritiskom i stresom, mnogi od nas imaju osjećaj kao da je život samo posao. Istraživanje je pokazalo da psihološki stresori ponekad mogu iscrpiti više od fizičkih, ostavljajući vaše tijelo u stalnom načinu borbe ili bijega. Ne da vam se niti zbližavati s partnerom, niti se s njim družiti. Nedostatak trenutaka intimnosti, spontanosti i iznenađenja također mogu pridonijeti osjećaju da ste vas dvoje ‘cimeri’, a ne par – objašnjava terapeutkinja.

Evo kako se vratiti na pravi put:

Izdvojite vrijeme za sebe

Ovo zvuči kontraproduktivno, ali bitno je izdvojiti vrijeme za sebe. – Nađite vremena i mirno mjesto u kući gdje možete čitati, sjediti i razmišljati i samo biti sami. Previše socijalne interakcije može vam ostaviti osjećaj iscrpljenosti bez obzira koliko se dobro slažete s porodicom ili partnerom. Pokušajte ohrabriti svog partnera da učini isto za sebe – savjetuje doktorica.

Radite u odvojenim sobama 

Fizičko odvajanje prostora moglo bi vam doista pomoći. Ne samo da ćete imati o čemu pričati nakon radnog dana nego biste tako i mogli početi nedostajati jedno drugome.

– Ako oboje radite od kuće, radite u odvojenim sobama ako je ikako moguće. Ovo vam može pomoći da budete produktivniji i bolje se usredotočite, što sprječava vašeg partnera da vam postane distrakcija i izvor ogorčenosti. To će vam također pružiti određenu udaljenost, stvarajući priliku da se ponovo povežete na kraju dana – pojašnjava Katherine.

24sata.hr

gorodenkoff/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.