Savjeti kako da povratite strast u vezu u vrijeme pandemije

apr 11, 2021 Seks savjeti

Zbog pandemije mnogi parovi više vremena provode zajedno u stanovima i kućama, što je kod većine dovelo do toga da se osjećaju kao cimeri. Da malo "razdrmate" usnule strasti pokušajte sa ovim savjetima...

Mnogi parovi su proteklih godinu dana bili jedno uz drugo uz malo ličnog prostora. Neki su možda i doživjeli pad u intimnom području što je u određenoj mjeri i očekivano, objašnjava dr. Elena Touroni, psihologinja i savjetnica.

Iako je prirodno, ipak, ovaj gubitak osjećaja i novi fokus na praktičnost znači da se neki parovi više osjećaju kao ‘cimeri’, nego kao romantični partneri. Dobra vijest je da je to sasvim normalno i da za to postoje neka razumna objašnjenja.

1. S partnerom ste 24/7 

Prije biste se vjerovatno vratili s posla i bili biste uzbuđeni što vidite svoju bolju polovicu. Jedva ste čekali zajednička druženja. Ali pandemija je izbrisala te granice i uklonila mnoge romantične rituale, poput izlazaka na spojeve i na večere. Umjesto toga, parovi su prisiljeni provoditi svaku minutu dana jedno s drugim. Što, naravno, ostavlja posljedice.

– Neki bi parovi mogli uživati u lockdownu jer su skupa, ali većina nas želi i treba svoj vlastiti lični prostor i mir. Osjećaj da nemate vremena za sebe mogao bi iz veze ukloniti romantiku, strasti i intimnost. Čak i onim parovima koji su uživali provoditi više vremena sa svojim boljim polovicama, monotona priroda života u lockdownu teško pada. Bez mogućnosti zajedničkog uživanja u novim iskustvima, stvari mogu postati dosadne. Kada stvari postanu dosadne nestat će i romantika i strast – objašnjava za Metro doktorica Katherine Hertlein, terapeutkinja za parove i stručna savjetnica za seksualnu terapiju.
2. Svakodnevni se život dramatično promijenio – Ono što radimo u našem svakodnevnom životu neizbježno utječe na našu dinamiku odnosa. Možda ste prije korone oboje radili puno radno vrijeme ili ste možda vi bili primarni izvor prihoda u vašoj porodici, a sada vaš partner ima tu odgovornost? S obzirom na promjene u svakodnevnom životu, trebat će vam vremena da takve promjene prihvatite i da se naviknete na njih jer one mogu utjecati na funkcioniranje i dinamiku vaše veze. Nova dinamika odnosa utjecat će na vaše osjećaje pa biste mogli biti nezadovoljni i mogli biste početi ignorirati partnera – govori Katherine.

3. Mentalna i fizička iscrpljenost

Postoje oni koji su u pandemiji izgubili kilograme i oni koji su ih dobili. S obzirom na to, mnogi se više ne osjećaju seksi i nisu oduševljeni kada partner spomene seks i romantiku. – S obzirom na to da su svi pod neizmjernim pritiskom i stresom, mnogi od nas imaju osjećaj kao da je život samo posao. Istraživanje je pokazalo da psihološki stresori ponekad mogu iscrpiti više od fizičkih, ostavljajući vaše tijelo u stalnom načinu borbe ili bijega. Ne da vam se niti zbližavati s partnerom, niti se s njim družiti. Nedostatak trenutaka intimnosti, spontanosti i iznenađenja također mogu pridonijeti osjećaju da ste vas dvoje ‘cimeri’, a ne par – objašnjava terapeutkinja.

Evo kako se vratiti na pravi put:

Izdvojite vrijeme za sebe

Ovo zvuči kontraproduktivno, ali bitno je izdvojiti vrijeme za sebe. – Nađite vremena i mirno mjesto u kući gdje možete čitati, sjediti i razmišljati i samo biti sami. Previše socijalne interakcije može vam ostaviti osjećaj iscrpljenosti bez obzira koliko se dobro slažete s porodicom ili partnerom. Pokušajte ohrabriti svog partnera da učini isto za sebe – savjetuje doktorica.

Radite u odvojenim sobama 

Fizičko odvajanje prostora moglo bi vam doista pomoći. Ne samo da ćete imati o čemu pričati nakon radnog dana nego biste tako i mogli početi nedostajati jedno drugome.

– Ako oboje radite od kuće, radite u odvojenim sobama ako je ikako moguće. Ovo vam može pomoći da budete produktivniji i bolje se usredotočite, što sprječava vašeg partnera da vam postane distrakcija i izvor ogorčenosti. To će vam također pružiti određenu udaljenost, stvarajući priliku da se ponovo povežete na kraju dana – pojašnjava Katherine.

24sata.hr

gorodenkoff/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.