Etiquette na reviji autorske mode Perwoll Fashion Weeka

by | 16 Aprila, 2024

Kolekcije inspirisane slobodom, prirodom i ekologijom na Perwoll Fashion Week-u

Druge večeri 53. Perwoll Fashion Week-a održana je i revija autorske mode na kojoj su nam se predstavile četiri modne gracije, sa snažnim porukama.

ETIQUETTE je brend iza kojeg stoji  Melisa Hujić, zaljubljenica u modu,  koja svojim kreacijama podstiče žene da izraze svoju individualnost. Kolekcija Sara Rose  fokusirna je na kroj i siluetu, osmišljena da odaje snagu, slobodu i samostalnost osobe koja je nosi. Izvor inspiracije je dinamika gradskog života i arhitektura, a materijali su visokokvalitetne prirodne tkanine, laganih, prozračnih tekstura. Kolekcija je namjenjena urbanoj, dinamičnoj populaciji koja živi u gradu i koja traži praktične, ali stilizovane komade odjeće.

Kao vječita buntovnica i borac za pravdu, iza brenda Lily Tailor stoji Ljiljana Joksović Mutić, i uvijek se trudi da kroz svoje kolekcije prenese dublju poruku na razne teme. Ovog puta je inspiracija – pitanje ravnopravnosti i jednakosti, i zato su u kolekciju proljeće-ljeto ’24. uključeni i muški modeli. Materijali i boje u kolekciji idu od puderastih i sivih organdina, preko tankih i laganih vunenih štofova do crne i zlatkaste svile. Linije su pročišćene i sama kolekcija je namjenjena svima koji svoj senzibilitet pronalaze u njoj.

MILOVA, iza kojeg stoji Marija Milovanović, spoj je old-school mode i 21. vijeka. Kolekcija elegantnih i sofisticiranih mantila i kaputa – LIBERTAD, predstavlja savršen spoj vintage stila i nepogrešive klasike, obogaćen ličnim pečatom dizajnerke. Modeli istovremeno odišu toplinom i udobnošću, i savršen su spoj stila i funkcionalnosti. Inspiracija za kolekciju su sloboda i priroda, i u skladu sa tim su birani i najfiniji materijali, kašmir, alpakino vlakno i fina vuna.

Ana Vasiljević je srbijanska dizajnerka koja poslednjih godina živi i radi u Barseloni, a njene modne kolekcije i performansi prikazani su na najvažnijim modnim događajima u regionu, ali i u okviru London Fashion Week-a, Paris Fashion Week-a, Barseloni i Amsterdamu. Kolekcija Skyline je održivi modni projekat koji svoju inspiraciju pronalazi u savremenoj održivoj i eco friendly arhitekturi koja koristi kako elemente konsturkcije tako i specifične materijale kako bi se na adekvatan način suočavala sa izazovima klimatskih promjena. Projekat ima za cilj da bude 100% održiv u korištenju po prvi put inovativnih održivih tkanina poput organske konoplje, bambusovog poplina i recikliranog poliestera kao i futurističkih ekološki orijentisanih tkanina pametne tehnologije kao što su circulose i ecovero. Insistira na originalnoj  konstrukciji inspirisanoj zelenom arhitekturom, ali i udobnosti samih odjevnih silueta. U tom smislu pravac rada na kolekciji je okrenut sporim procesima rada van sezona i trendova i zero waste pristupu.

Prikazani modeli su bili užitak za oči i inspiracija za nove modne poduhvate, i svakako su u duhu ove proljetne manifestacije poslali poruku MaštAI!

 

ljepotaizdravlje.ba

Đorđe Tomić