Ovo nikad ne bih obukla…

by | 15 Februara, 2011

Vjerovatno postoji neki odjevni predmet, boja ili stil, koji vam po vašem mišljenju uopšte ne pristaje, te ga uporno izbjegavate. Ali, možda ga jednostavno niste nosili na pravi način? Pet LJ&Z čitateljki svoje ”modne tabue” povjerile su upravo nama.

Nikad ne bih obukla…kombinezon
“Kada se oblačim za posao, biram elegantnu odjeću – sakoe, hlače, cipele sa visokom potpeticom… Ne volim stroge krojeve, pa se trudim da ih izbjegnem, što ponekad nije lako kada je poslovni ‘look’ u pitanju. Kombinezon nikada nisam nosila.” Lejla Hujić (29)
Kako da nosite kombinezon: Kombinezon je, zapravo, savršen odjevni predmet ukoliko ne volite stroge krojeve. On daje notu opuštenosti, a sa druge strane, u odgovarajućoj kombinaciji sa kaišem i džemperom ili sakoom, može da izgleda poslovno. Uz glamuroznije asesoare postaje savršen za večernji izlazak. Savjet plus: Strogoću crnog kombinezona ublažite detaljima od štrasa, nakitom u vedrim bojama ili komadima odjeće u nekim življim bojama.

 Nikad ne bih obukla…Štras i šljokice
“Mala crna haljina je moj izbor za večernje izlaske. Volim da se igram detaljima, ali ne mogu sebe da zamislim u kombinaciji u kojoj šljokice dominiraju.” Ivana Prodanović (24)
Kako da nosite štras i šljokice: Kada se odlučite za kombinaciju od štrasa, veoma je važno da imate na umu da su takvi komadi odjeće već sami po sebi dovoljno kitnjasti i da nema potrebe da uz njih nosite previše nakita. Da ne biste izgledali kičasto, izaberite efektne cipele, koje koloritno prate kombinaciju i upadljivu, ali nenapadnu tašnu iste boje.

Nikad ne bih obukla…Hlače sa visokim strukom
“Ne volim da ističem struk niti da nosim ekstremno visoke štikle. Na poslu sam najčešće u farmericama ili hlačama, naravno, sa niskim strukom, koje kombinujem uz džempere i majice.” Lejla Šurković (29)
Kako da nosite hlače sa visokim strukom: Hlače ovakvog kroja idealne su da istaknete vitak struk, ali mogu i da posluže za prikrivanje nedostataka – uz vješt odabir detalja i asesoara. Ukoliko ste vitki kao Lejla, izaberite trapez hlače sa niskim džepovima. Ako želite da prikrijete višak oko struka, lijepo ćete izgledati u hlačama koje imaju faltice i ne zaboravite široki kaiš. U oba slučaja XXL štikle su obavezne.

Nikad ne bih obukla… haljinu jarke boje

“U mom ormaru je mahom odjeća strogih krojeva i tamnih boja, pantalone, sakoi, tunike… Ne volim haljine i ne nosim jarke boje.” Đenita Ivković (29)
Kako da nosite jarke boje: Uz Đenitinu crnu kosu, crvena haljina izgleda posebno efektno. Generalno, crvene odjevne predmete možete nositi na dva načina: kao total look, koji podrazumijeva i crvene asesoare, ili u kombinaciji sa crnim detaljima i nakitom.


Nikad ne bih obukla… suknju
“Za posao se oblačim elegantno. Kombinujem sakoe i košulje sa pantalonama i cipelama sa ravnom ili niskom petom. Suknje ne nosim baš nikada, jer se u njima osjećam nelagodno. Mislim da mi ne stoje lijepo.” Naida Fazlić (32)
Kako da nosite suknju: Poslovna odjeća može biti monotona ukoliko nosite isključivo hlače i košulje. S vremena na vrijeme hlače zamijenite suknjom do koljena. Najvažnije je da kroj suknje odgovara vašoj visini i obliku tijela. Ako ste kao Naida visoki i vitki, pencil suknja je idealna za vas.