Udruženje žena “Duga”: Kolekcija “Narodni vez i moda” za tri decenije rada (FOTO)

by | 17 Juna, 2022

Članice Humanitarnog udruženja žena “Duga” tri decenije rada proslavile su novom kolekcijom “Narodno vez i moda” – koja je opet inspirisana tradicijom naroda ovog podneblja!

Uvijek inspirisane istom temom – tradicijom našeg naroda, ove divne žene različitih generacija i novom kolekcijom pokazuju koliko je bogatstvo motiva tradiconalnog narodnog ručnog rada kao neiscrpnog izvora za prava mala umjetnička djela nosiva u svakoj prilici.

Duga revija

Foto Simić

Najnoviji modeli spoj su prividnih suprotnosti, savremenih krojeva i tradiconalnog ukrašavanja odjeće. Modele pod nazivom “Narodni vez i moda” osmislile su i realizovale članice pod kreativnim rukovodstvom Aide Ramić i Mirjane Palije.

Haljine i košulje nose imena po ženama koje su ih radile, ali i po onima kojima su bili inspirisani.

Duga revija

Foto Simić

Dugice imaju zlatne ruke pa su moderne košulje i haljine izvezle motivima zmijanjskog i imljanskog veza. Kao što se može zapaziti, imljanski vez se radi tehnikom pokrsnice, slično kao i zmijanjski, ali je živopisniji, jer se koriste četiri boje. Da podsjetimo, zmijanjski vez koji je pod UNESCO zaštitom , radi se isključivo plavim koncem i po tome je prepoznatljiv.

Ono što je najvažnije, žene u “Dugi” spremne su da prenesu svoje znanje i vještine na mlađa pokoljenja i da udahnu moderno u svoje kreacije.

U galeriji pogledajte još modela…

ljepotaizdravlje.ba

Foto Simić