Halima Aden – prvi model s burkinijem u magazinu Sports Illustrated

by | 2 Maja, 2019

Rođena u kenijskom izbjegličkom logoru, muslimansko somalijsko-američki model Halima Aden, vratila se u svoju zemlju kako bi snimila istorijske fotografije za časopis Sport Illustrated na kojima nosi hidžab i burkini (kupaći koji u potpunosti prekriva).

Halima je tako postala prvi muslimanski model koji je u časopisu Sport Illustrated nosio hidžab i burkini. Pojavljuje se u majskom izdanju posvećenom kupaćim kostimima, a na fotografijama nosi raznobojne burkinije.

“Mlade djevojke koje nose hidžab trebaju imati žene na koje se ugledaju, u bilo kojoj industriji. Sada vidimo političarke, poslovne žene, televizijske voditeljice i druge uspješne žene koje nose hidžab, i to je poruka koju moramo poslati”, izjavila je Halima za BBC.

https://www.instagram.com/p/Bw2W3qfhEfJ/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/Bw6Mzjyhvdb/?utm_source=ig_embed

Modelu ovo nije prvi put da razbija granice. U 2016. godini bila je prva potpuno pokrivena muslimanska takmičarka na izboru za Miss Minnesota USA. Potom je potpisala za IMG Models i postala prvi model koji nosi hidžab, a pojavila se na naslovnici velikog američkog časopisa kada je predstavljena u US Allure magazinu 2017. godine.

Takođe, 2018. bila je prvi tamnoputi model koji nosi hidžab na naslovnici britanskog Voguea, gdje je među ostalim djelila cover s Farettom

https://www.instagram.com/p/Bg9NJDDlegK/?utm_source=ig_embed

Aden je rođena u Keniji u izbjegličkom kampu “Kakuma” gdje je i živjela do preseljenja u SAD. Ekipa Sport Illustrateda odlučila je snimiti fotografije na plaži Watamu, tačnije na obali Kenije, a fotografije potpisuje Yu Tsai.

“Stalno razmišljam o šestogodišnjakinji koja je u toj istoj zemlji bila u izbjegličkom kampu. Da bi odrasla i živjela američki san [i] kako bi se vratila u Keniju i snimala za Sport Illustrated u najljepšim dijelovima Kenije – mislim da je to priča koju bi teško ko mogao nadoknaditi”, za kraj je rekla Halima opisujući svoje osjećaje u vezi sa snimanjem.

Izvor: grazia.rs Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.