Istorijsko izdanje italijanskog Voguea simbol je nade

by | 9 Aprila, 2020

Ovaj petak na kioscima u Italiji će se pojaviti aprilsko izdanje modnog magazina Vogue, a naslovnica je bijela ploha.

Ovu neobičnu, ali vrlo posebnu odluku na svom Instagramu obrazložio je urednik italijanskog izdanja poznatog modnog časopisa Emanuel Farneti.

“U svojoj dugoj istoriji koja se proteže na više od stotinu godina, Vogue je prošao kroz ratove, krize, terorističke napade. Njegova plemenita tradicija je da nikada ne okreće glavu na drugu stranu. Prije samo dvije sedmice, planirali smo štampati izdanje koje smo planirali prilično dugo vremena i u koje je bio uključen i L'Uomo Vogue kao dio projekta. Ali govoriti o ičemu drugome – sad, kad ljudi umiru, ljekari i medicinske sestre riskiraju svoje živote i svijet se zauvijek mijenja – nije u DNA-u Voguea Italija. S obzirom na to, spremili smo naš projekt na policu i započeli iznova.

Odluka da po prvi puta u istoriji štampamo potpuno bijelu naslovnicu, nije donijeta jer nema fotografija koje bismo mogli objaviti, već upravo suprotno. Naslovnicu smo odabrali jer bijela boja označava puno toga u isto vrijeme.

Bijela boja je prije svega poštovanje.
Bijela boja je ponovno rođenje, svjetlo nakon mraka, zbir svih ostalih boja.
Bijela je boja uniformi koje nose oni koji riskiraju živote da spase druge.
Ona predstavlja mjesto i vrijeme za razmišljanje, kao i da se ostane tiho.
Bijela boja je za sve one koji ispunjavaju ovo prazno vrijeme i prostor idejama, mislima, pričama, stihovima, muzikom i usput brinu jedni za druge.
Bijela boja podsjeća na vremena nakon krize 1929. godine kad je ta besprijekorna boja odabrana za liniju odjeće koja predstavlja izraz čistoće u sadašnjosti i nade u budućnosti.

I iznad svega drugoga: bijela boja ne predstavlja predaju, već prazan list koji čeka do ponovno bude ispunjen, naslovna stranica nove priče koja samo što nije započela.”

https://www.instagram.com/p/B-tmHF8pPEY/

Foto: Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.