Roditeljsko partnerstvo – novi način porodice

by | 7 Novembra, 2020

Po tradiciji porodica podrazumijeva djecu i roditelje koji podrazumijeva se, moraju jedno prema drugom gajiti određene emocije. Ali, kako vrijeme mijenja norme i forme ponašanja, to više i ne mora da bude tako. 

Naime, Christine Wagner i Gianni Bettucci nikad nisu bili u vezi niti imali intimni odnos. Ali prije osam godina odlučili su iskoristiti umjetnu oplodnju i imati zajedno dijete i danas smatraju da su porodica. Njih dvoje provode tzv. roditeljsko partnerstvo, odnosno odgajaju zajedno djecu, bez komplikacija romantične ljubavi i seksa.

Psihologinja Katharina Gruenewald opisuje takav aranžman kao neku vrstu “porodice na zahtjev” i smatra da je to samo još jedan primjer moderne i fleksibilne organizacije života. Nema priručnika, dodaje, koji bi nam rekao kako roditeljstvo mora izgledati. Neki partneri viđaju se samo povremeno, u nekim odnosima jedan partner preuzima veću odgovornost za dijete od drugog.

Postoje i oni koji žive zajedno ili oni koji žive jedan do drugog pa dijete može skakutati iz kuće u kuću. Wagner i Bettucci oboje su homoseksualci, ali i heteroseksualni parovi sve češće se odlučuju za roditeljsko partnerstvo. “Najveća grupa su zapravo heteroseksualni samci, žene u kasnim tridesetima”, rekla je Wagner.

Gruenewald ipak ističe kako se unaprijed moraju dogovoriti modaliteti takvog odnosa, vrijednosti trebaju biti slične, a važna pitanja razjašnjena.

index.hr

KuznetsovDmitry/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.